Lelkes tudósok, vonakodó fogyasztók – Kína erőlteti a GM növényeket

2018. május 12.

Hírek

2017 májusában egész délelőtt keresgéltük a taxisofőrrel Shousan kanyargós útjain a génmódosított rizs termesztésének kísérleti telepét, amely Kína délkeleti részén Fucsien tartomány székhelyétől, Fucsontól mintegy húsz kilométerre található. A hegyvidéket buja szubtrópusi növényzet borítja. A közeli, 16 000 lakosú kisvárosban az általunk megkérdezettek közül senki sem ismerte a „génmódosított növények” (GMO) kifejezést.

A GM növények jelentősen megnövelik a növényvédő szerek alkalmazását

2016. november 8.

Hírek

A Virginiai Egyetem közgazdászának, Federico Cilibertonak nemrég napvilágot látott új tanulmánya szerint a génmódosított (GM) növények széleskörű elterjedése csökkentette a rovarölő szerek alkalmazását, ugyanakkor jelentősen megnövelte a gyomirtó szerek használatát, ennek következtében a gyomok egyre inkább ellenállóvá válnak.

GMO ügyben a Fidesz Alaptörvénye annyit sem ér, mint a papír, amire írták

2016. április 25.

Hírek

Azon a napon, amikor a Fidesz az Alaptörvénye kihirdetésének ötödik évfordulóját ünnepli, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) GMO-val fertőzött kukoricát talált a közvetlenül emberi fogyasztásra szánt csemege- és pattogatni való kukorica vetőmag tételekben.

Az EFSA átértékeli a génmódosított növények biztonságát

2015. március 9.

Hírek

Miközben az Európai Bizottság arra készül, hogy engedélyezze egy újabb génmódosított kukorica termesztését, egy új tanulmány arra mutat rá, hogy a génmódosított kukorica pollenje a korábban gondoltnál nagyobb távolságokra jut el, ezért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) felülvizsgálja korábbi álláspontját.

Európa GMO-ostrom alatt

2015. március 1.

Hírek

A GM-növények globális elterjesztésében érdekelt profitéhes óriáscégek olyanok, mint a rossz vendég: kitessékelik őket az ajtón, visszajönnek az ablakon. Termékeik, a világban jelenleg forgalomban lévő génmódosított növények társadalmi hasznossága húsz éve nem látható, miközben akadályozzák az ökológiai gazdálkodási formák elterjedését, csökkentik a sokféleséget.

Génmódosított élelmiszerek – a világ leggyűlöltebb ételei

2015. február 24.

Hírek

A GMO génmódosított élőlényt jelöl, olyat, aminek a génállományát valamilyen kívánatosnak gondolt tulajdonság elérése érdekében módosítják. A GMO sok ellenzője szerint világméretű károkat okozhat az ilyen növények elterjedése. A támogatók is hasonló léptékben gondolkodnak, csak szerintük éppen hogy a világ gondjainak egy részére kínálhat jó megoldást a GMO.

Brazil Monsanto bukta: nem működnek a génpiszkált termények

2014. augusztus 2.

Hírek

Brazil gazdák követelik vissza a Monsanto és más génpiszkáló vállalatoktól a pénzüket és többletköltségeik megtérítését, mert a kártevőknek elvileg ellenálló termények nem hogy megölték volna a rovarokat, hanem a rovarok elpusztították a terményeket és még több pénzt kellett költeniük növényvédő szerekre.

A kormány az 1507-es GM kukorica termesztése ellen

2014. február 18.

Hírek

A kormány ezúttal is minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy senki ne termessze a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukoricát Magyarországon – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Barroso bukhat a GM kukoricán?

2014. február 14.

Hírek

Tovább dagadnak a hullámok a 1507-es génpiszkált kukorica európai engedélyezésével kapcsolatos vitában. A keddi tanácsülés után az Európai Bizottság azt tervezi, hogy engedélyezni fogja a tagállamok túlnyomó többsége által elutasított kukoricát. A génpiszkált kukoricát elutasító tagállamok tegnap a Bizottsághoz címzett levelükben az engedélyezési javaslat visszavonását sürgették. Zöldek bizalmatlansági inditványt kezdeményeznek, ha a Bizottság engedélyezi a… Tovább »

Nyakunkon az újabb GM kukorica?

2014. február 11.

Hírek

Bár az EU tagállamok minisztereinek többsége ellenezte a „1507” nevű génmódosított kukorica engedélyezését, a mai Tanács ülésen nem született döntés a javaslatról, ezért az ügyben végül az Európai Bizottság hozhat határozatot. A várható engedélyezés fényében a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy készüljön fel a génmódosított kukorica betiltására és… Tovább »