Nyomkövetős elefántvédelem Kenyában

2018. február 16.

Hírek

A vadvédelmi szakemberek 20 elefántra szereltek fel Kenyában GPS-nyakörvet, hogy nyomon kövessék az állatok mozgását és összefogják a kelet-afrikai ország világhírű Tsavo térségére irányuló természetvédelmi erőfeszítéseket.

A vadorzók miatt aktívabbak éjszaka az afrikai elefántok

2017. szeptember 16.

Hírek

Biztonságuk érdekében főként éjszaka aktívak az afrikai elefántok, ha vadorzók fenyegetik az életüket. A hollandiai Twente Egyetem szakértői jutottak erre a következtetésre hatvan elefánt megfigyelésével zajlott kutatásuk során.

Jenő és Bea jeladózva

2015. szeptember 13.

Hírek

A Gemenc Zrt. fontos kutatás keretében kíséri figyelemmel Jenő és Bea életét. A GPS-nyomkövetővel ellátott gemenci fekete gólyák már elindultak Afrika felé. A beérkezett adatok részletesen információkat nyújtanak a gólyák pontos útvonaláról.

Immár műholddal követjük a szalakótákat is

2015. július 9.

Hírek

A szalakóták száma Európában jelentősen lecsökkent, a faj mára már több nyugat-európai országból kipusztult. A Kárpát-medencei állomány egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően. Egy védelmi program keretében az első 13 egyed kapott jeladót.

Így kapott GPS-t a titokzatos hópárduc

2015. június 16.

Hírek

Körülbelül egy hónappal a himalájai országot sújtó pusztító földrengés után nepáli természetvédők bejelentették: sikerült nyakörvet tenniük egy hópárducra a Kancsendzönga, a világ harmadik legmagasabb hegyének területén. Az ország újjáépítésére tett erőfeszítések közepette ez a bejelentés nagyon fontos pozitív üzenetet közvetített.

GPS-el követik Zsuzsit

2013. október 27.

Hírek

GPS jeladót szereltek egy aranysakálra a SEFAG erdészei, így követik mindennapjait. Soha, senki nem csinált még ilyet. Túlszaporodott, ezért kell megfigyelni.

2500 Km a kék jelzésen

2013. október 5.

Hírek

Október 2-án Sátoraljaújhelyen befejeződött az Országos Kékkör gyalogos felmérése. A Kékkör útvonalának rögzítésében egy hölgy és 10 úr vett részt, akik sok-sok kilométeren át vitték hátukon a felméréshez szükséges eszközöket és az árnyas erdőkben és mély völgyekben is majdnem tökéletes pontosságot biztosító GPS-vevőt.

Egyiptomi börtönben a kémnek vélt magyar jeladós gólya

2013. szeptember 1.

Hírek

Befogták és egy ketrecben tartják az egyiptomi hatóságok azt a fehér gólyát, amelyet augusztus elején láttak el jeladóval a Nógrád megyei Pöstyénpusztán: az eddigi információk szerint a madár hátára erősített GPS-jeladót kémkedésre használható eszköznek vélték.

Műholddal figyelik a vaddisznókat

2013. május 18.

Hírek

Műholdas helymeghatározó rendszerrel (GPS) ellátott nyakörvet tesznek a befogott vaddisznókra a Balaton-felvidéken a szakemberek, hogy rájöjjenek, miért szoktak be az állatok a lakott területre.