Karanténban több mint 100 vízimadár a fővárosi állatkertben

2021. december 18.

Hírek

Karanténba került a Fővárosi Állat- és Növénykert 57 pelikánja és 46 másik vízimadár, amelyeket ezért átmenetileg a nagyközönség sem láthat. A rendkívüli intézkedés oka, hogy két elpusztult pelikánból a madárinfluenzáért felelős, H5N1 altípusba tartozó vírus jelenlétét mutatták ki – tájékoztatott az állatkert.

Magyarország határában a madárinfluenza

2018. április 5.

Hírek

Vadon élő madarakban magas patogenitású madárinfluenza-vírust fedeztek fel a szlovák hatóság szakemberei március utolsó napjaiban Szlovákia délnyugati részén – adta hírül a Nébih.

Döglött hattyúk tava Zalában

2017. február 23.

Hírek

Körülbelül negyven hattyú pusztult el az elmúlt hetekben a Zala megyei Muraszemenye egyik bányatavánál, a hatóság által megvizsgált tetemnél kimutatták a madárinfluenzát.

Hétezer kilométer a hattyúkkal

2016. szeptember 22.

Hírek

Az orosz sarkvidéki területektől Nagy-Britanniáig, több mint hétezer kilométeren át követi a hattyúk vándorlását egy speciális motoros siklóernyővel egy brit állatvédő, hogy kiderítse, mitől csappant meg az utóbbi húsz évben a Bewick-hattyúk száma.

Védett hattyúkat tartóztattak fel/le

2016. március 14.

Hírek

Az állatokat szűk ketrecekben akarta átvinni a határon egy román férfi. A lefoglalt hattyúk a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz kerültek.

Balatoni üdülésén gyűrűzzön 3 méteres hattyúkat

2015. augusztus 11.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ötödször szervezi meg a balatoni bütyköshattyú-állomány látványgyűrűzését augusztus 13–14-én. A madarak befogása és jelölése többnyire a leglátogatottabb strandokon történik, az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek. Izgalmas lesz, hogy a majdnem 3 méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni.

V. Balatoni Hattyú Road Show

2015. augusztus 13. - 2015. augusztus 14.

Helyszín: Balaton parti strandok

Programok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén már ötödik alkalommal szervezi meg a balatoni bütyköshattyú-állomány látványgyűrűzését augusztus 13–14-én. Mivel a madarak befogása és jelölése többnyire a Balaton emberek és a hattyúk által leginkább látogatott strandjain történik, az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek. Akik eljönnek, az egyik legizgalmasabb madárgyűrűzési akciónak lehetnek részesei,… Tovább »

IV. Balatoni hattyú road show

2014. augusztus 14. - 2014. augusztus 15.

Helyszín: Balaton

Programok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén már negyedik alkalommal szervezi meg a balatoni bütyköshattyú-állomány látványgyűrűzését augusztus 14–15-én. Mivel a madarak befogására és jelölésére többnyire a Balaton emberek és a hattyúk által leginkább látogatott strandjain kerül sor, az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek. Akik eljönnek, az egyik legizgalmasabb madárgyűrűzési akcióban vehetnek részt,… Tovább »

Hattyú etetési dilemma

2013. január 29.

Hírek

Ahogy egyre zordabb arcát mutatja a tél, úgy kerül egyre inkább előtérbe, a közfigyelem fókuszába a körülöttünk élő állatok helyzete. Érző, gondoskodó lényként sajnáljuk őket, hogy mennyit szenvedhetnek a hidegben, nélkülözniük kell a táplálékot. Vannak, akik ilyenkor az „illetékeseket” kezdik keresni, a gyakorlatiasabb emberek pedig maguk kezdenek gondoskodni róluk: etetik őket. Örök dilemma, hogy vajon… Tovább »

Téli hattyúgyűrűzés

2013. január 6.

Hírek

A hattyúkat általában kenyérrel etetik, ami a kis énekesmadarakkal ellentétben nekik nem okoz emésztési gondot. Ezt használják ki azok a madarászok, akik a hattyúk jelölésével szeretnének adatokat nyerni a vonulás üteméről, irányáról. Négy lengyelt és egy fehéroroszt is találtak Szombathelyen.