Magyarország ornitológiai nagyhatalom volt már Trianon előtt is

2024. május 20.

Hírek

A világ legelső országai közé tartoztunk, ahol megkezdődött a tudományos és természetvédelmi célú adatgyűjtést segítő madárgyűrűzés. 1902-től ünnepeljük a madarak és fák napját, s már 1906-ban törvény született arról, hogy a gyerekeknek oktatni kell a hasznos madarak védelmét. Ezek a gyökerek.

Madarak és fák napja – május 10

2021. május 10.

Hírek

A több mint 100 éves jeles nap a Föld napja testvérünnepe, egy újabb alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk megismerésére, védelmére. A madarak mellett a fák is egyre nagyobb szerephez jutnak a madarak és fák napján. A Fertő partján gondoltak a fákra és a madarakra.

Vajon meddig maradnak a madarak, a fák, és a napjuk?

2020. május 10.

Hírek

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója a madarak és fák napján felhívja a figyelmet, hogy Alaptörvényből fakadó közös kötelezettségünk az élőhelyek megóvása, a zöldfelületek védelme, a természeti értékek védelmét szolgáló törvényes rendelkezések betartásával, így a beruházások tájba illesztésével.

105 évvel ezelőtt hunyt el a “madarak atyja”

2019. december 28.

Hírek

1914. december 27-én hunyt el Herman Ottó. Ornitológia, ősrégészet, pókászat, antropológia, nyelvészet, etnográfia – csak néhány terület, amelyben maradandót alkotott. Munkásságát a kortársai visszaemlékezéseiből válogatott szemelvényeken keresztül mutatjuk be.

Átadták a Herman Ottó-díjakat a Parlamentben

2015. február 28.

Hírek

Herman Ottó-díjakkal tüntettek ki kutatókat, tudósokat és pedagógusokat három kategóriában a Parlamentben, a Herman Ottó-emlékév zárásaként tartott emlékülésen. Díjazták a gömörszőlősi Paraszt Wellness Programot is.

A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak

2014. szeptember 12. - 2015. február 20.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Programok

Szilaj, nomád vagy villanypásztor? Mire jó a juhászkampó? Miért fehér a gulyás komondora? Mit üzen a pásztor-távíró? Kinek szól a csordás kürtje? Ezekre és számos egyéb kérdésre is választ ad a Magyar Mezőgazdasági Múzeum A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak című új, őszi időszaki kiállítása, mely a magyar pásztorélet múltján és jelenén vezeti végig… Tovább »

Herman Ottó Fényfestés díszbemutató

2014. június 21.

Helyszín: Budapest

Sajtótájékoztatók

Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából, országos rendezvénysorozatot szervez a Nemzeti Környezetügyi Intézet. Az Emlékév egyik legfigyelemreméltóbb programja a Herman Ottó Fényfestés a Gellért-hegy szikláin, mely egy nagyszabású művészi videóanimáció a nagy tudós életéről és munkásságáról.

Herman Ottó Emléknap

2014. március 17.

Helyszín: Miskolc-Lillafüred, Hotel Palota

Sajtótájékoztatók

Meghívó Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából szervezendő Emléknapra. 2014. március 17. (hétfő) 10-15 óra.

Herman Ottó Emlékév 2014 sajtótájékoztatója

2014. február 04.

Helyszín: Millenáris Budapest, Kis Rókus utca 16-20.

Sajtótájékoztatók

2014-ben emlékezünk Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor halálának 100. évfordulójára. A tudós, újságíró és politikus népszerűsége, megbecsültsége a mai napig töretlen, emlékének ápolása élő hagyomány.