Fehér karácsony: egyszer volt, hol nem volt

2021. december 25.

Hírek

Számunkra az ünnepek hozzátartozója a hóval borított táj, de a felmelegedés világszerte átalakítja a hagyományokat. Szánkót ajándékozni karácsonyra Magyarországon jó ötlet, csak nem biztos, hogy alkalom is lesz használni – talán a magasabb hegyeket leszámítva – egy-két napnál többet.

Síléccel Madridban

2021. január 9.

Hírek

Ma délutánra Madridban helyenként 60 centiméteres lett a hó, a tömegközlekedés leállt, csak a metrók járnak éjjel-nappal. Halottak, lezárt reptér, járhatatlan utak az 50 éve nem látott spanyol télben.

Már a sarki jégtáblákba lefúrva is találtak mikroműanyagokat

2019. augusztus 16.

Hírek

Pár napja kiderült, hogy mikroműanyagot talált egy amerikai kutató a Sziklás-hegységben gyűjtött esővízmintákban – így gyakorlatilag bezárult a kör: alig van olyan szeglete a Földünknek, ahol ne találtak volna plasztikot. Immár a hó- és jégmintákban is kimutatták a világot beterítő mikroműanyagot, melyek ugyan nem mind ugyanolyanok, de mindenhol megtalálhatók.

Isten veled havas karácsony – a klímaváltozás lerövidíti a síszezont

2017. február 17.

Hírek

70 %-kal csökkenhet az évszázad végéig a hó mennyisége az Alpokban és akár egy hónappal is megrövidülhet a síszezon a klímaváltozás miatt. Svájci kutatók szerint a klímakárosító anyagok kibocsátásának csökkentése nélkül csak a 2500 méternél magasabban fekvő területeken lesz a síeléshez elegendő természetes hó.