Akár óceánjaink felét érintheti a klímaváltozás

2020. augusztus 24.

Hírek

Egy új modell szerint az óceánok 20-55 %-át érinti a globális felmelegedés. Az ’50-es évek óta a Föld óceánjai felszívták a környezetbe kikerült energia 93 százalékát, és míg egy darabig ez az energia eloszlott a felszín közeli rétegekben, most úgy tűnik hogy több helyen a víz mélyére is lejutott.

A hideg brutális energiavámpír az e-autónak

2019. február 7.

Hírek

Hány kilométert tud megtenni egy tisztán elektromos autó egy teletöltéssel? Vásárláskor ez az egyik legfontosabb kérdés. A válasz sok szempontból nem egyszerű, mert a gyártók általában csak az ideális körülmények közötti maximális hatótávot adják meg, ami papír szerint manapság már elérheti a 300-450 kilométert is. Csak nem télen – és hőségben.

Rekord hőmérsékleti anomáliák

2019. február 2.

Hírek

Amerikában most hidegebb van, mint az Antarktiszon vagy Szibériában. Az USA-ban a fagyhalál, Ausztráliában a hőguta fenyeget. Hivatalosan is 2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja.

Melegben nőstényt, hidegebben hímet kódol a gén

2018. május 11.

Hírek

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült izolálnia azt a gént, amely a keltetési idő alatt uralkodó hőmérséklet függvényében határozza meg a tojásból kikelő vörösfülű ékszerteknősök nemét.

2017 volt a Föld második legmelegebb éve

2018. január 7.

Hírek

A tavalyi volt a második legmelegebb év a 2016-os rekord után – közölte az Európai Unió Copernicus elnevezésű szolgálata a világ meteorológiai szervezetei közül elsőként.

Trump eljelentéktelenítheti a klímaváltozásról készült jelentést

2017. augusztus 10.

Hírek

A washingtoni kormányzat által felkért tudósok attól tartanak, hogy Donald Trump elnök eljelentékteleníti a klímaváltozásról készült jelentésüket – írta a The New York Times című lap. A jelentés ugyan még nem került nyilvánosságra – most terjesztik ugyanis a kormányzat elé -, ám a lap előzetesen részleteket közölt belőle.

Felpörgő felmelegedés

2017. április 21.

Hírek

Idén márciusban megdőlt egy 140 éves rekord – most először fordult elő, hogy az El Nino hatása nélkül több mint 1 fokkal volt magasabb a havi átlaghőmérséklet a korábbi évek átlagánál – közölte az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet.

Újabb klímaváltozási rekord

2017. január 18.

Hírek

A legmelegebb év volt 2016 az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta. Immár három egymást követő évben mértek globális átlaghőmérsékleti rekordot.

Öt év után hidegrekord Magyarországon

2017. január 7.

Hírek

Öt éve nem volt ilyen hideg Magyarországon – közölte tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma hajnalban megdőlt a hidegrekord: a Pest megyei Tésán mínusz 28,1 Celsius-fokot rögzítettek. De vajon hol lehet a Földön a leghidegebb? Figyeljük a fagymarás-indexet! Na de az micsoda?

Nem lassult a globális felmelegedés

2017. január 6.

Hírek

Új tanulmány cáfolja, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben – számolt be róla a BBC hírportálja a Science Advances tudományos lapban megjelent írás alapján.