A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Egy új modell szerint az óceánok 20-55 %-át érinti a globális felmelegedés. Az ’50-es évek óta a Föld óceánjai felszívták a környezetbe kikerült energia 93 százalékát, és míg egy darabig ez az energia eloszlott a felszín közeli rétegekben, most úgy tűnik hogy több helyen a víz mélyére is lejutott.

A nemzetközi kutatócsoport Nature Climate Change folyóiratban megjelent becslése friss mérésekre, és közel egy tucat éghajlati modellre épít. A tudósok szerint az emberi tevékenységek miatt felmelegedő vízterület 60 éven belül az óceánok 80 százalékát jelentheti majd.  Azt vizsgálták, hogy a víz hőmérséklete és sótartalma jobban emelkedett vagy csökkent-e, mint általában. Azt találták, hogy az emberi tevékenység áll az óceánokon megfigyelt változások nagy része mögött. A hőmérséklet és a sótartalom pedig sok mindent befolyásol.

TÖBBEK KÖZÖTT HOZZÁJÁRULHAT A TENGERSZINT EMELKEDÉSÉHEZ, ÍGY VESZÉLYT JELENT AZ EMBERISÉGRE ÉS A SZÁRAZFÖLDI ÖKOSZISZTÉMÁRA.

Az évszázad közepére az óceánok 50-60 százaléka lehet majd érintett, 2080-ra pedig az 55-80 százalékuk– írja a Science Alert.

A munkánk alapján az óceánok belső részein megfigyelt változásminták emberi eredetűek, és a szén-dioxid kibocsátás miatt tovább erősödnek majd
– írják a szerzők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás