Félezer éve nem volt ilyen amerikai szárazság

2024. február 7.

Hírek

A kutatók régóta gyanítják, hogy az ember okozta klímaváltozás példátlan módon alakítja át a Földet, az új publikáció pedig megerősíti ezt. A Nyugat-Amerikában tapasztalható tartós aszályra megaszárazságként hivatkoznak, sok tudós szerint a jelenséghez a globális felmelegedésnek is köze van.

Eltörlik a monitor előtti munkavégzés időkorlátját

2023. december 30.

Hírek

2024-től a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje meghaladhatja a napi hat órát, ez derül ki egy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter dec. 28 este közzétett rendeletből, amit a hvg szúrt ki.

Brutál globális hőség

2023. július 18.

Hírek

A rekordokhoz közelítő hőség miatt erdő- és bozóttűz, emellett villámárvíz és tájfun is fenyeget a világon. A WHO főigazgatója a világ egyik legforróbb napján cselekvésre buzdítja az országok vezetőit, mert a klímaválság előttünk zajlik.

Egyre forróbb, szárazabb, aszályosabb Spanyolország

2023. július 17.

Hírek

Spanyolországban már most is súlyos következményekkel jár az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés minden egyes fokára Spanyolország éghajlata 1,5 ℃-kal melegszik. A csökkenő csapadékmennyiség, a felmelegedés mindenre hatással van és lesz a mezőgazdaságtól kezdve a tengeri erőforrásokon át az emberi egészségig.

Heti kánikula: egyes megyékben 39 Celsius-fok is lehet

2023. július 17.

Hírek

Tovább folytatódik a kánikula a héten. Ma a délkeleti országrészben a 39 Celsius-fok sem kizárt. Szerdától többfelé lehet zápor, zivatar, és kissé enyhül a hőség, a hét végén 26-32 fok várható a legmelegebb órákban – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Így védekezik Bécs a hőség ellen

2023. július 16.

Hírek

A hőhullámok a sűrűn lakott területeken extrém hőséget okoznak, ami a veszélyeztetett csoportok, gyermekek, idősek, betegek szervezetét különösen megviseli. Hogy elviselhetőbbé tegye a városi forróságot, Bécs Város hőség elleni akciótervet dolgozott ki.

Meddig képes elviselni az ember a hőséget?

2023. július 13.

Hírek

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, július első hete volt az eddigi legmelegebb a világon. De vajon meddig tolerálja a szerveztünk a meleget? A kérdést úgy is feltehetnénk, miért érezzük elviselhetetlennek a 37 fokos külső hőmérsékletet, ha a normális testhőmérsékletünk is csaknem ennyi?

Holnaptól országos hőségriadót rendeltek el

2023. július 9.

Hírek

Holnaptól országos hőségriadót rendeltek el – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből. Az országos tiszti főorvos által kiadott rendelet 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig lesz érvényben.