A kormányok hajtják klímakatasztrófába a világot

2019. november 14.

Hírek

A kormányok politikája klímakatasztrófához vezethet – erre hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). A szervezet szerint ugyanis a deklarált célok és az alkalmazott politikai megoldások homlokegyenest ellenkeznek egymással. Elvben 2040-re kellene egyensúlyba hozni a világ energiaháztartását, erről a nagy párizsi klíma konferencia döntött – de hiába.

Ördögi körben a globális felmelegedés

2019. június 25.

Hírek

Még egy mérsékelt mértékű globális felmelegedés is növelni fogja az energiaszükségletet a világon 2050-re – mutatták ki klímakutatók a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Másfélszeresére nőtt az elektromos autók száma tavaly a világon

2018. június 3.

Hírek

Tavaly rekordszámú, több mint egymillió elektromos autót értékesítettek a világon és ennek is több mint felét Kínában. Világszerte már több mint 3 millió e- autó rótta az utakat 2017-ben, ami 50 %-os növekedés az előző évihez képest – derül ki a nemzetközi energiaügynökség friss jelentéséből.

Atompárti a Nemzetközi Energiaügynökség?

2018. március 27.

Hírek

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) korábbi előrejelzései rendre alulbecsülték a megújuló energiaforrások terjedését, ugyanakkor a nukleáris energia szerepét túlbecsüli prognózisaiban. A kritikusok szerint nem tévedésekről, hanem tudatos lépésről van szó, amit energiapolitikai megfontolások motiváltak.

A napelemes a legpörgőbb megújulós energiatermelés

2017. október 5.

Hírek

50 %-kal, 74 gigawattal nőtt tavaly a fotovoltaikus áramtermelő kapacitás világszerte, felerészt Kínának köszönhetően – írja a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most megjelent “Renewables 2017” tanulmánya. A tavaly hálózatra kapcsolt 165 gigawatt új áramtermelő kapacitásnak kétharmadát a megújulós áramtermelő kapacitás adta.

Légszennyezés: milliókkal nőhet a halálozások száma

2016. június 28.

Hírek

Milliókkal nőhet 2040-ig a légszennyezés miatti halálozások száma évente a világon, ha az energia előállításában és felhasználásában nem lesz változás – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében.

Tavaly stagnált a globális energiafelhasználás és károsanyag-kibocsátás

2016. június 19.

Hírek

Stagnáló globális energiafelhasználás és károsanyag-kibocsátás jellemzik 2015-öt. A széndioxid-kibocsátás szintje stabilizálódott a 2014-es történelminek is nevezhető lassulás után tavaly, mely az energiafelhasználás közel változatlan mennyiségéből és az energiahordozók közötti váltásból fakad.

Kritikus évtized jön

2015. október 20.

Hírek

A klímaváltozást az ellátásbiztonság fenntartása mellett kell megfékezni, ami Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség gáz és villamosenergia területének vezetője szerint olyan, mintha egy utasokkal teli, levegőben lévő repülő motorját akarnánk megjavítani. Nincs B terv.

Továbbra is irdatlan stand by energiapazarlás

2014. augusztus 1.

Hírek

Megdöbbentő számok derültek ki a Nemzetközi Energiaügynökség jelentéséből. Elektromos áram nélkül, kis túlzással, nem is létezhetnénk, és egyre több olyan eszköz vesz körül bennünket, amelyek a hálózatra csatlakoznak. Pedig…