Kalifornia első ízben üzemelt 100 %-ban tiszta energiával

2022. május 11.

Hírek

Pár napja Kalifornia villamosenergia-szükségletének 100 százalékát tiszta energiával fedezték – egy környezetvédelmi csoport szerint ez az első ilyen eset az államban. A megújuló energia nagy része a Los Angelestől délre fekvő hatalmas naperőművekből származott.

Tengermélyi átlátszó fejű halat kaptak le

2021. december 13.

Hírek

Különleges mélytengeri állatot, egy hordószemű halat (Macropinna microstoma) örökítettek meg Kalifornia közelében. Az állat érdekessége, hogy feje teljesen átlátszó, így a hal minden irányba képes körbenézni, ami nagyban segíti a táplálék megtalálását.

Konyhai klímaharc: élelmiszerhulladékot a szelektívbe!

2021. december 11.

Hírek

Az élelmiszer-pazarlás problémája Kalifornia legújabb klímakihívása. Az Egyesült Államokban az élelmiszerek 40 %-a kukákban végzi. Örülhetnek a környezetvédők, hiszen januártól külön kell gyűjteni az élelmiszerhulladékot.

A kaliforniai erdőtüzek füstje elérte hazánkat is

2020. szeptember 15.

Hírek

Észak – Amerika nyugati partjainál drámai hangulat uralkodik, ugyanis augusztus óta a hatóságok adatai alapján, több, mint 12 700 négyzetkilométernyi terület égett le, amit a több, mint 100 lángoló tűz okozta.

Az elefántfókák élvezik Trump mellélövését

2019. február 1.

Hírek

A december 22-én kezdődött és csak néhány napja befejeződött amerikai kormányzati leállás miatt számos közintézmény nem vagy csak akadozva működött az USA-ban. A közalkalmazottak nem, de a San Francisco melletti strand fókái ennek haszonélvezői.

40 ezer golflabda a Monterey-öböl vízéből

2019. január 22.

Hírek

A tengeri élővilágot károsító újabb forrásra bukkantak kutatók és önkéntesek a kaliforniai Monterey-öbölben lévő tengeri természetvédelmi területen és partvidékén, ahonnan mintegy két és fél tonnányi golflabdát távolítottak el két év alatt.

Véralvadásgátlók és a vadállomány

2019. január 5.

Hírek

Felmérései után a kaliforniai peszticideket engedélyező hatóság 11 vadvédelmet érintő vizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy a puma, vörös hiúz és a már védett státuszú halásznyest állomány 85%-ból véralvadásgátló rágcsálóirtók mutathatók ki. A halásznyest kritikus állománycsökkenéséért, amely védett státuszba sorolta éppen ezeket a véralvadásgátlókat teszik felelőssé.

Sikerült megfékezni a kaliforniai erdőtüzet

2018. november 24.

Hírek

A kaliforniai tűzoltóság jelentése szerint a San Franciscótól északra fekvő és teljesen porig égett Paradise városka környékén pusztító lángok 95 százalékát eloltották, a Los Angeles környéki lángokat pedig teljesen megfékezték.