A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: greendex

Pár napja Kalifornia villamosenergia-szükségletének 100 százalékát tiszta energiával fedezték – egy környezetvédelmi csoport szerint ez az első ilyen eset az államban. A megújuló energia nagy része a Los Angelestől délre fekvő hatalmas naperőművekből származott.

Az április 30-án elért mérföldkövet környezetvédelmi csoportok ünnepelték. “Kalifornia a tiszta energia történelmi napján átlépte a 100%-ot!” – tweetelte Dan Jacobson, az EcoEquity nevű szervezet alapítója.

Daniel M Kammen, a Berkeley Egyetem energiaprofesszora is azt írta: “Kalifornia ma elérte a 100%-os megújuló energiaellátást. Ezzel teljesen egyértelművé vált, hogy 2030 előtt is mindennap elérhetjük a tiszta energiát, ha leépítjük a fosszilis tüzelőanyag-támogatásokat“.

A rekordot közel 15 percig tartották, majd a tiszta energia 97 százalékos teljesítményre csökkent.

Kalifornia megújuló energiaforrásainak többségét a napenergia teszi ki, ezt követi a szélenergia, majd kisebb mértékben a geotermikus energia, és a kis vízerőművek. Ez a terület, ami a világ ötödik legnagyobb gazdasága több megújuló energiát termel, mint bármely más amerikai állam, amihez hozzájárul a szinte egész évben tartó napsütés -írta az independent

Joe Biden elnök ígéretet tett arra, hogy 2035-re szén-dioxid-mentessé teszi az amerikai villamosenergia-hálózatot, de egyes elemzők szerint az országnak nehéz lesz elérni ezt a célt.

A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság legfrissebb adatai szerint 2020-ban az állam villamos energiájának mintegy 59 százaléka származott megújuló és szén-dioxid-mentes forrásokból. 2019-ben viszont több mint 60 százalékban származott tiszta forrásokból. A tavalyi csökkenés oka az állam nagy részét sújtó súlyos aszály okozta kevesebb vízenergia-termelés, valamint a világjárvány okozta problémák voltak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek