Romániában épülhet Európa legnagyobb 1 GW-os naperőműve

2022. november 16.

Hírek

Egy londoni székhelyű befektetési cég, az Actis egyik leányvállalata, a Rezolv Energy nemrégiben megvásárolt egy naperőműves projektet Romániában. A tranzakciót követően a Közép- és Délkelet-Európában aktív cég egy 1,04 GW-os naperőművet építhet fel Arad megyében, amely elkészültét követően Európa legnagyobb naperőműve lesz.

Minden nagy parkolót napelemmel kell lefedni Franciaországban

2022. november 10.

Hírek

Franciaországban a Szenátus jóváhagyta azt az új jogszabályt, amely előírja, hogy napelemmel kell lefedni minden olyan parkolót, ahol legalább 80 autó parkolhat. További intézkedések között szerepel a nagy napelemes farmok építése az autópályák és vasutak mellett található üres területeken.

Petíciót indít a Greenpeace a napelemes fejlesztések kivégzése ellen

2022. október 28.

Hírek

A Greenpeace Magyarország „Napenergiát minden családnak!” névvel indít petíciót azért, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetőek legyenek a napelemek, és tovább bővülhessen azoknak a magyar családoknak a köre, akik a napenergia segítségével csökkentik rezsiköltségüket. A szervezet élesen kritizálja a kormány frissen megjelent rendeletét, amellyel megtiltanák az új napelemes rendszereknél a hálózatra való betáplálást.

Napelem termeli az áramot a szegedi SPAR szupermarket számára

2022. szeptember 30.

Hírek

Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR szupermarket Szegeden, 2021 végéig pedig összesen 13 százalékkal járultak hozzá az üzlet teljes áramigényéhez a napelemek. A vállalat a közeljövőben újabb áruházakat szerel fel megújuló energiát hasznosító rendszerrel.

A napenergia a tiszta, független és békés energiája Magyarországon veszélybe került!

2022. május 21.

Hírek

A naperőművek csatlakozási lehetőségének leállítása az ország érdekeivel szöges ellentétben áll, veszélybe sodorva ezzel egy egész szektort, a széndioxid-semleges gazdaság mielőbbi elérésének valószínűségét és korlátozva az ország önellátási esélyeit is – írja a magyar napenergia szektor három meghatározó szervezete, a MANAP, az MNNSZ és az MSZIT Palkovics László Miniszternek címzett nyílt levelében.

Egész életünket megváltoztatja a napenergia forradalma

2022. május 15.

Hírek

Az energiaipar átalakulása egy igazi sikersztorinak tűnik: messziről indult a világ, de megvan a cél, megvan a motiváció – amit most tényleg nevezhetünk sürgetőnek -, ezen kívül a saját bőrünkön látjuk és érzékeljük a haladást. Aki pedig abba is belelát, hogy milyen létező, de még piacra lépés előtti technológiát, eszközöket, szolgáltatást alkottak a mérnökök, szakemberek,… Tovább »

Kapacitáshiány miatt csatlakozási stop a naperőművekre

2022. május 12.

Hírek

Jelenleg nem áll rendelkezésre új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás a villamosenergia-rendszerben, és nem fogadható be új időjárásfüggő erőművi kapacitás – derül ki az elosztóhálózat-üzemeltetők és az átviteli rendszerirányító közléséből.

Kalifornia első ízben üzemelt 100 %-ban tiszta energiával

2022. május 11.

Hírek

Pár napja Kalifornia villamosenergia-szükségletének 100 százalékát tiszta energiával fedezték – egy környezetvédelmi csoport szerint ez az első ilyen eset az államban. A megújuló energia nagy része a Los Angelestől délre fekvő hatalmas naperőművekből származott.