A napenergia a tiszta, független és békés energiája Magyarországon veszélybe került!

2022. május 21.

Hírek

A naperőművek csatlakozási lehetőségének leállítása az ország érdekeivel szöges ellentétben áll, veszélybe sodorva ezzel egy egész szektort, a széndioxid-semleges gazdaság mielőbbi elérésének valószínűségét és korlátozva az ország önellátási esélyeit is – írja a magyar napenergia szektor három meghatározó szervezete, a MANAP, az MNNSZ és az MSZIT Palkovics László Miniszternek címzett nyílt levelében.

Egész életünket megváltoztatja a napenergia forradalma

2022. május 15.

Hírek

Az energiaipar átalakulása egy igazi sikersztorinak tűnik: messziről indult a világ, de megvan a cél, megvan a motiváció – amit most tényleg nevezhetünk sürgetőnek -, ezen kívül a saját bőrünkön látjuk és érzékeljük a haladást. Aki pedig abba is belelát, hogy milyen létező, de még piacra lépés előtti technológiát, eszközöket, szolgáltatást alkottak a mérnökök, szakemberek,… Tovább »

Kapacitáshiány miatt csatlakozási stop a naperőművekre

2022. május 12.

Hírek

Jelenleg nem áll rendelkezésre új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás a villamosenergia-rendszerben, és nem fogadható be új időjárásfüggő erőművi kapacitás – derül ki az elosztóhálózat-üzemeltetők és az átviteli rendszerirányító közléséből.

Kalifornia első ízben üzemelt 100 %-ban tiszta energiával

2022. május 11.

Hírek

Pár napja Kalifornia villamosenergia-szükségletének 100 százalékát tiszta energiával fedezték – egy környezetvédelmi csoport szerint ez az első ilyen eset az államban. A megújuló energia nagy része a Los Angelestől délre fekvő hatalmas naperőművekből származott.

Csak nappal! Csak nappal? – avagy a napelemes áramtermelés jövője Magyarországon a területhasználat nézőpontjából

2022. március 27.

Hírek

Tudományosan elfogadott alaptétel, hogy a helyben elérhető megújuló energiaforrásokra alapozott technológiák minél szélesebb körére van szükség az optimális energiamix kialakításánál. Ugyanakkor elkerülhetetlen az olyan energiamodellezés, amely az időjárási és földrajzi adottságokra, valamint a technológiák közötti szinergiákra, együttműködésekre egyaránt figyelemmel van.

Európában utolsók vagyunk Orbán miatt a megújulók terjedésében

2022. március 15.

Hírek

Lehangoló képet rajzol Európáról az első olyan nagyszabású jelentés, amelyben a megújuló energiaforrások elterjedését akadályozó tényezőket vizsgálták meg az uniós tagállamokban. A készítők szerint hiába áll az EU teljes mellszélességgel a megújulók mellett, ha a tagállamok szabályozása számos területen akadályt jelent a gyors terjedés előtt. Magyarország összességében és egyes kulcsterületeken is a legrosszabb helyen áll.

Az atomerőmű valójában olcsóbb, mint a megújulók

2022. március 14.

Hírek

Az igaz amit Ujhelyi Géza gyémántdiplomás hőerőgépész mérnök az atomerőművek előnyeiként leírt. De féloldalas, mert nem számolja bele a nem megújuló! egyre drágább nyersanyagot, a radioaktív hulladékok megnyugtató, hosszútávú elhelyezését, a majdani erőmű leszerelést, a putyini oroszoktól való teljes függőséget, és a most egyre aktuálisabb biztonságot – amiket persze lehetetlen forintosítani. És akkor mi van… Tovább »