Hirdetés

2024 április 17-én elindult a greenfo blogja, ahol agrármérnök-tájépítész, agrár-hulladékgazdálkodási szakmérnök,  botanikus-tájföldrajzos, környezetdiplomata,  környezetpolitikus doktorandusz, ökotoxikológus-publicista,  természetfotós, természetfilmes, és kirúgott hivatásos természetvédő írásait közöljük.

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ BLOGJAINK:  https://greenfo.hu/blog/

A Homokhátság vízbajai, kicsatornázott Uniós források 
Természet-, környezetvédők: Kármán Balázs, okl. agrármérnök (GATE) és fia, Kármán Kolos, Okleveles tájépítész mérnök (Corvinus) írások és dokumentumok a Vízügyi lobbi irracionális vízelvezetéséről, és az elpazarolt Uniós támogatások hogyan válnak a további vízelvonás forrásaivá.

A politika ökológiája Bori Péter
Rendszerszintű gondolatok a természet politikájáról és a politika természetéről. Írások arról, hogy miért a környezetünkön keresztül tudunk csak megérteni mindent ami társadalom, kultúra és gazdaság és vice versa. Pozitív (és negatív) jövőképek a klímakatasztrófa hajnalán.

Antropogén levelek Baráz Csaba: Írások, képek tájról, térről, természetről – teremtésről és romlásról. Gondolatok tájökológiáról, genius loci-ról, és egyebekről. Leginkább „a természet romlásáról, a romlás természetéről”. Ezzel utalni kívánok egy 2000-ben megjelent kortörténeti munkára, a Föld Napja Alapítvány által kiadott tanulmánykötetre, amelynek ez volt a címe és olyan személyek publikáltak, mint Vida Gábor, Bartha Dénes, Ángyán József, Andrásfalvy Bertalan és mások. A látleletek pontosak, a mai helyzet pedig még rosszabb…

Dodó (revisited)  Darvas Béla ökotoxikológis prof.
„Fékezetthabzású környezetpolitikai blog, nem kevés malíciával és optimizmussal.

Hétköznapi perspektíva Drexler Szilárd
Néha sajátos, gyakran szubjektív vélemény természetvédelemről, környezetvédelemről, az ember hatásáról a környezetére, példaértékű és káros folyamatokról. Csak annyira vagyok környezet- és természetvédő, mint amennyire mindenkinek annak kellene lennie. Ismeretterjesztő filmek készítésével és fotózással próbálkozok, természetesen ezekkel a blog olvasóit is terhelni fogom.

Jakab Gusztáv blogja
Az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének oktatója, biológus, botanikus, a földtudományok doktora. Szakterülete az őskörnyezeti és környezetrégészeti kutatások, az utóbbi években a középkori vízgazdálkodás történetével és környezeti hatásaival foglalkozik. További fontos kutatási témája a Kárpát-medence növényvilága, különös tekintettel a Tiszántúl és Erdély területére. Természetfotós, környezetvédelmi újságíró, a Földgömb magazin állandó szerzője. Fotóin és írásaiban gyakran megjelennek a Kárpát-medence természeti értékei, a környezeti hatások, különös tekintettel a klímaváltozásra.

Környezet(f)elhasználás Faragó Tibor
Az ELTE-TTK c. egyetemi docense, a földrajztudományok kandidátusa, hosszú éveken át a környezeti ügyekkel foglalkozó nemzetközi fórumok résztvevője. Eddig is számos írása jelent meg „határtalan környezeti gondjainkról és teendőinkről”.

Természet nélkül  Szendőfi Balázs
Pro Natura díjas független halkutató és természetfilmes. Természetvédő. Filmjeivel (és itteni írásaival is) igyekszik felhívni a figyelmet a gazdasági növekedés lázában égő emberiség ezer különféle hatású és irányú természetpusztítására, valamint az ökológiai egyensúly és sokféleség visszaállításának fontosságára. Az egyik legnagyobb kihívásnak tartja: természetfilmet forgatni természet nélkül.

Van-e új a Nap alatt? Hartman Mátyás
Környei lakos, okleveles agrármérnök, felsőfokú növényvédős, környezetvédelmi mezőgazdasági szakmérnök. A GATE, majd jogutódján a Szent István Egyetemen agrár-környezetgazdálkodási és hulladékgazdálkodási tárgyak oktatója, hulladékgazdálkodási technológus tsz. szakvezető helyettese. 2014-2021. Zöld Híd (Gödöllő) környezetvédelmi és műszaki vezetője, 2021-től a Veolia Waste Hungary Kft. osztályvezetője. Hulladékgazdálkodási szakértő. GATE Zöld Klub hallgatói szervezet egyik alapítója, Országos Környezetvédelmi Tanács tagja, az Ökotárs Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Köztisztasági Egyesülés Szakmai Tanácsának tagja. Amatőr fotózás, szakmai előadások, kajakozás a Tisza-tavon.

A világ, ahogy én látom Ácsné Éva
Felelősségünk a jövőért. Minden, amit ma teszünk, meghatározza a holnapot! Felelősek vagyunk a jövő nemzedékekért! Közös gondolkozásra hívok mindenkit, akinek fontos, hogy megtegyünk minden lehetségeset a gyerekeink, unokáink jövőjéért! Magyarországnak és az emberiségnek, csak akkor van esélye, ha vannak olyan emberek, akik felelősséget éreznek az országért és a világért, és tenni is hajlandóak érte. Ezeknek a gondolatoknak a jegyében született meg a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, mely két fő elemre a Népfőiskolára és az Ökológiai Mintagazdaságra épült. Nagyszerű emberek segítették a Kishantosi Központ létrehozatalát 1990-től kezdve. Kiváló szakemberek itthon és külföldön. Mára Kishantos jelképpé vált. Ebben a Blogban azokról a gondolatokról fogok írni, melyek jegyében Kishantos létrejött. Először arról, hogy mi a baj velünk emberekkel? Majd arról, hogy van kiút –  a fenntarthatóságról, fenntartható vidékfejlesztésről.

Egy dühös állampolgár Kun Zoltán
Kun Zoltán a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke, számos IUCN munkacsoport és bizottság aktív résztvevője. Végzettsége alapján erdész technikus, tájépítész mérnök, klíma referens és talajtani szakmérnök, az Agrárminisztérium által fenntartott Élővilág- és Tájvédelmi szakértői listában szereplő szakember. Jelenleg a Forest Defenders Alliance és a Wild Europe Alapítvány erdő és klíma politikával foglalkozó munkatársa, akinek fő célja a hazai és európai erdők természetességének növelése, a visszavadítás (rewilding) elképzelésének népszerűsítése és a természetvédelmi területek kezelésének, megőrzésének javítása különös tekintettel a fokozottan védett területek kiterjedésének növelésével.

A blogbejegyzéseket megosztjuk FB oldalunkon, ahol lehetőség van véleményt írni. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás