Elindult a greenfo blogja

2024. április 17.

Hírek

2024 április 17-én elindult a greenfo blogja, ahol agrármérnök-tájépítész, agrár-hulladékgazdálkodási szakmérnök,  botanikus-tájföldrajzos, környezetdiplomata,  környezetpolitikus doktorandusz, ökotoxikológus-publicista,  természetfotós, természetfilmes, és kirúgott hivatásos természetvédő írásait közöljük.

Hegyizene

2024. április 16.

blog

Szendőfi Balázs vagyok, halkutató és természetfilmes. Ha minden igaz, innentől rendszeresen fognak megjelenni bejegyzéseim itt, a Greenfo blogján. Azért adtam ezt a címet a blogon belüli részemnek, mert a természetfilmezést egyre inkább meghatározza egy kellemetlen, akadályozó tényező: természet nélkül kell forgatni.

Gondolatok a megsebzett tájról az újpesti Farkas-erdő kapcsán

2024. január 19.

Hírek

Manapság még mindig sokan vélik úgy, hogy a városi fejlesztéseknek együtt kell járnia a zöld területek eltüntetésével és a természet pusztításával. Egyesek szerint a városokban egyébként sincs semmi keresnivalója a vadvilágnak, hiszen a városhatáron túl a végtelen rétek és erdőségek az ő igazi otthonaik. Nagy kár, hogy ez ma már csak egy önámító ábránd.

Hallgatni arany? 2023 legérdekesebb greenfo podcastjai

2024. január 1.

Hírek

2023-ban 26 új podcast epizóddal jelentkeztük. Ezek több hangmegosztó greenfo fiókjában meghallgathatók. Minden podcasthoz tartozik egy cikk háttérinformációkkal, és innen érhetőek el hangmegosztó fiókjaink. Augusztusban elindítottuk youtube csatornánkat is.

Ember alkotta para – a duzzasztók folyógyilkos hatásai

2023. október 22.

Hírek

Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszerének, a Tisza-tó partján található Poroszlói Ökocentrumnak a legnépszerűbb attrakciói az itt bemutatott élő vizák és más nagy testű tokfélék. A  viza a világ legnagyobb édesvízi hala: a valaha dokumentált példányok között a rekorder 7 méter hosszú és 1224 kilogramm volt.

Horrortó az Erdélyi-Szigethegységben

2023. június 11.

Hírek

Egy újabb filmes sztori, ami azt gondolom, közfigyelmet érdemel. Előző hétvégén a legális természetpusztítás elborzasztó példáját dokumentáltuk kis csapatunkkal Szendőfi Balázs legújabb filmjéhez, amely az Erdélyi-szigethegység természeti értékeiről, illetve annak számtalan környezeti problémájáról szól és a tervek szerint még ebben az évben elkészül.

Szendőfi Balázs: Volt egyszer egy vadvízország

2023. április 10.

Hírek

„A természet szisztematikus felszámolásának az elvét a legnagyobb magyar mondta ki.” Széchenyi István folyószabályozásának következtében a Körösök 248 helyen összesen 546 km-t rövidültek, így pl. a Sebes-Körös min.- max. vízmennyiség különbsége 940(!) szeresére nőtt. Mi maradt Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelyéből?

Szendőfi Balázs: Lehetnénk újra vadvízország?

2022. augusztus 18.

Hírek

Eredetileg zeneművész és zeneszerző volt, aztán halkutató és filmes lett. Szendőfi Balázs érdeklődése a 2000-es évek közepén fordult a hazai halak felé, akkor akvaristaként figyelt fel rájuk. Egy-két kivétellel az összes nem védett hazai halfajt tartotta akváriumban. Megfigyelései alapján született meg a hazai halak tartását bemutató könyve, és társszerzője lett a Veszélyeztetett lápi halak megóvása… Tovább »

Kormorán csata: védett fajok háborúja

2021. február 24.

Hírek

Egy uniós védelem alatt álló madár, amely óriási károkat okoz a halgazdaságoknak: becslések szerint idén akár hatvanezer kárókatona, más néven kormorán is telelhet Magyarországon.