Elindult a greenfo blogja

2024. április 17.

Hírek

2024 április 17-én elindult a greenfo blogja, ahol agrármérnök-tájépítész, agrár-hulladékgazdálkodási szakmérnök,  botanikus-tájföldrajzos, környezetdiplomata,  környezetpolitikus doktorandusz, ökotoxikológus-publicista,  természetfotós, természetfilmes, és kirúgott hivatásos természetvédő írásait közöljük.

Agónia. Tavaszi aspektus az erdőkben

2024. április 16.

blog

Rügyfakadáson túl, a vegetációs idő kezdetén, amikor kilombosodnak az erdők, alábbhagy a fakitermelő tevékenység (legalább is így volt ez a tűzifarendelet előtt…) és felpezsdül a természetjárás. Kirándulók sokasága tódul ki a városokból az erdőkbe, tobzódva a zöld szín szemet gyönyörködtető orgiájában – töltekeznek a látványtól, fürdenek a fényben, belélegzik a friss levelek, virágok illatát.

Rontott erdők

2024. február 16.

Hírek

Óriási problémának látom, hogy a társadalom ingerküszöbértékét csak a tarvágások (és farakások) érik el – a jóval nagyobb bajt a besűrített erdőszerkezetből fakadó rossz egészségi állapotot, az erdők lerontását viszont nem érzékelik, holott jól látható jelei vannak. Sajnos az erdészettudomány is elhallgatja a jelenséget, elfedi a bajt. Erre figyelmeztet Baráz Csaba véleménycikkében.

Az agrárminiszter hülyének nézi a magyar társadalmat……és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága tagjait

2022. október 19.

Hírek

Hogy nem szakad le az ég a sok hazugság és orbitális csúsztatás (bullshit) miatt, ami az agrárminiszter száját elhagyta az országgyűlési bizottság előtt elhangzott beszámolójában: „az agrárkormányzat azon dolgozik, hogy az állami erdőgazdaságok működését nonprofit jellegűvé alakítsák át, úgy, hogy a természetvédelem váljon elsődlegessé – jelentette be Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága… Tovább »

Újabb szögek a természetvédelem koporsójában

2022. augusztus 6.

Hírek

Jelenleg a magyar állami természetvédelmet, a nemzetipark-igazgatóságokat is érintő „titkos” Kormányrendelet végrehajtása zajlik, miközben egy az eljárással kapcsolatban kérdést feltevő, véleményt nyilvánító természetvédelmi őrt – „műsoron kívül” – elbocsájtottak a nemzetipark-igazgatósági munkahelyéről.

Kilóg a kecskeláb…  Lehet-e erdőtűz ott, ahol erdő sincs?

2022. július 5.

Hírek

A Bükki Nemzeti Park közepén, a Kecskelábi pihenő környékén ugyanis nyomokban sem lehet erdőt találni. Mi égett valójában 2022. 07. 01. péntek este a Bükk területén? Fenyőerdő? „Jórészt” bükkösök? Idős egyedekből álló erdő? Vagy valami más?  Baráz Csaba a BNP korábbi munkatársa véleménycikke.

Oltatlan természetvédelem

2021. december 24.

Hírek

Az 50’-es évek hangulatát idézi Baráz Csaba szerint kirúgása a Bükki Nemzeti Parktól -érdemtelenség miatt. Az igazgatóság természetismereti és oktatási osztályának, majd a környezeti nevelési csoportjának és a geopark munkacsoportjának ex vezetője amúgy az elmúlt 20 évben „a hazai természetvédelem érdekében folytatott kiemelkedő tevékenységéért” pl. Pro Natura Díjat is kapott.