A rovat kizárólagos támogatója

Az 50’-es évek hangulatát idézi Baráz Csaba szerint kirúgása a Bükki Nemzeti Parktól -érdemtelenség miatt. Az igazgatóság természetismereti és oktatási osztályának, majd a környezeti nevelési csoportjának és a geopark munkacsoportjának ex vezetője amúgy az elmúlt 20 évben „a hazai természetvédelem érdekében folytatott kiemelkedő tevékenységéért” pl. Pro Natura Díjat is kapott.

Kedves Barátaim, Ismerősem, (volt) Munkatársaim és Mindazok, akikkel munkakapcsolatba kerültem az elmúlt két évtizedben! Tájékoztatlak Benneteket/Önöket, hogy már nem dolgozom a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságon: az állami természetvédelemben eltöltött két évtizedes kormányzati szolgálati jogviszonyomat a munkáltatóm, azaz a kormányzati igazgatási szerv, konkrétan annak igazgató asszonya a Kormányzati igazgatásról szóló törvényre hivatkozva 2021. november 22-én érdemtelenség miatt felmentéssel megszüntette. Így ennek alapján sem felmentési idő nem illet meg, sem végkielégítésre nem jogosultam. Ugyanakkor a Bükki Nemzeti Park igazgatója zároltatta a munkahelyi e-mail-fiókomat, megszüntette a hálózati hozzáférésemet, sőt a saját g-mail-es címemről is elérhetetlenné tette a többi bnpi.hu-s címeket – aminek következtében lehetetlenné vált a kommunikáció munkatársaimmal, valamint azokkal, akikkel az elmúlt két évtizedben munkakapcsolatba kerültem. Ezért vált lehetetlenné számomra a nemzeti park szerverén, az igazgatósági hálózaton és az e-mail-fiókomban tárolt szellemi alkotásaimhoz, az általam létrehozott szerzői jogi védelem alá tartozó dokumentumokhoz, a szellemi tevékenység folyamatai során keletkezett digitális anyagokhoz, leiratokhoz, elektronikus levelekhez való hozzáférés – kezdte elég terjedelmes levelét Baráz Csaba. A teljes írás: Baráz Csaba adventi levele (pdf 456 KB pdf.)

Rakonczay Zoltán üzenete Baráz Csabának

A félig-meddig nyílt levelét régi ismerősként én is megkaptam, és már nagyon nem is lepődtem meg – végig követve az elmúlt 12 év kormányzati környezet – és természetvédelmi ámokfutását. Mondjuk az indoklás azért elég mellbevágó volt: érdemtelenség miatt.

Baráz Csaba két évtizedes pályafutása során több szakmai elismerésben részesült:
a természetvédelemért felelős miniszterektől
2007. március 15-én vette át a Miniszteri Elismerő Oklevelet,
2009. április 22-én a Pro Natura Emlékplakettet,
2017. április 21-én pedig „a hazai természetvédelem érdekében folytatott kiemelkedő tevékenységemért” a Pro Natura Díjat.

Baráz Csaba szakvezetés a Bükki Nemzeti Parkban Három-kő

A Magyar Természettudományi Társulat Elnöksége pedig 2021. október 5-én „a kiemelkedő természettudományos tehetséggondozó és ismeretterjesztő tevékenységünkért” adományozta egy kollégájával közösen a Bugát Pál – Szentágothai János emlékérmet. (ez utóbbi elismerésről szóló hír a nemzeti park honlapján és facebook-oldalán történő megjelentetését a BNPI igazgatója  Rónai Kálmánné már nem engedélyezte – szerinte a Magyar Természettudományi Társulat és a BNPI között fennálló együttműködésnek és a sok évre visszatekintő oktatásszervezési munkának nincs természetvédelmi jelentősége. Szóval érdemtelenség miatt.

Értetlenül álltam a levél olvasásakor a történtek előtt, így hát felhívtam a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetismereti és oktatási osztályának, majd a környezeti nevelési csoportjának és a geopark munkacsoportjának ex vezetőjét .

A beszélgetés főbb témái:

Kötelező oltakozás és a véleményszabadság- ok, vagy apropó a kirúgásra?

Miért bukott el az UNESCO-nál a Bükkvidék geopark?

A Bükkalja és a kaptárkövek. Hogyan sikerült megvédeni a hungarikum kaptárköveket Szomolya környékén?

Milyen erdőkezelési anomáliák voltak a Bükki Nemzeti Parkban?
Tar-kő 180 éves erdő tarra vágása állítólag nemzeti parki engedéllyel, ami nem teljesen így volt, de a minisztérium nem engedte a természetvédő nyilatkozatát, mely cáfolt volna az erdészet vélekedését. És egy “kényszer sikertörténet”: a Tiszaújvárosi tölgyerdő megmenekülése.

Most fogják elfogadni az újabb Nemzeti Természetvédelmi Alaptervet, mely erdőt nyomokban sem tartalmaz.
Hiányosan a nemzeti parki természetvédelmi kezelési tervek.  45 éve nincs a BNPI-nek kihirdetett természetvédelmi kezelési terve!

Hiába van ma itthon 2 millió hektár erdő, ha ebből csak 30.000 ha amit természetbarát módon szálaló gazdálkodással kezelnek.

Baráz Csaba Ararát ötezer méter fölött a BNP logója

Hogyan likvidálhatja a december 14-én a fidesz által megszavazott „agrársaláta” módosító jogszabály a védett területeinket?

Az államilag félreértelmezett ökoturizmus – miért kell szállodamutyiba belemennie a nemzeti parkoknak? A legjobb ökoturista az, aki otthon marad. De hogyan is kellene definiálni, és meddig nem okoz problémát a környezetnek?

És a kirúgás történetéről is beszélgetett a természetvédővel Sarkadi Péter.  A podcast első kérdése talán furcsa: be vagy oltva covid ellen vagy nem?

Barát Csaba honlapja: http://lithosphera.hu/

Egyéb zenemegosztó felületeken az Anchoron keresztül>>>

Nyitókép: Baráz Csaba az Araráton Ağrı Dağı, Törökország

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

Kapcsolódó anyagok:

A Földgömb 2021 november–december

A Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra immár a Magyar Értéktárban

A kaptárkövek titkai nyomában

Csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot

Levédik végre a kaptárköveket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás