100 hektárnyi bükki erdő égett le

2022. július 3.

Hírek

Mintegy száz hektárnyi területen égett a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút és Lillafüred között, mely július 1-jén délután keletkezett. Az eső is segített eloltani a szárazságban gyorsan terjedő tüzet.

Saját telkére vezette a védett forrás vizét az erdész alpolgármester

2022. május 6.

Hírek

Egészen pofátlan történet borzalja a kedélyeket az Egertől nem messze fekvő Szarvaskőben, Heves megye egyik legszebb fekvésű kistelepülésén. Az alig pár száz lelkes falu Fidesz közeli polgármestere után az alpolgármester is lemondott, a hétfői rendkívüli ülésen pedig a képviselő-testület is feloszlatta magát.

Kutyák követték el a korábban farkasoknak tulajdonított támadásokat

2022. április 12.

Hírek

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a hazai nagyragadozókkal kapcsolatos objektív tájékoztatás, a hazai nagyragadozókkal kapcsolatosan terjesztett megalapozatlan információk terjedésének, és azok terjesztésének megelőzésének érdekében az alábbi közleményt teszi közzé:

Nem sikerült még megfékezni a “sátáni” erdőtüzet Borsodban

2022. március 24.

Hírek

A Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzet talán eddigi legnagyobb erdőtüzével áll szemben a tűzoltóság és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói Borsodbóta, Nekézseny, Sáta környékén. A tűz terjedését 3 napja nem sikerül megfékezni…

Egyelőre csak a fekete lyuk látszik a Bükki Csillagdából

2022. február 24.

Hírek

A már többször (majdnem) átadott Bükki Csillagdáról egy olyan színes-szagos ismertető PR cikk jelent meg a TermészetBúvár idei januári számában, ami azt sugallja, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelye már látogatható. Ugyanekkor az Egri Magazin 2022. februári számában a legfontosabb kérdésre – mikor nyit a Bükki Csillagda? – óvatos válasz olvasható: „már csak kisebb… Tovább »

Csendes tragédiák a légvezetékek mentén: fogyatkozó védett madaraink

2022. február 4.

Hírek

Lakossági bejelentés alapján a Kömlő és Tiszanána között lévő út mentén húzódó középfeszültségű légvezeték mellett egy elpusztult túzokot találtunk. A madár annak ellenére, hogy jó látási viszonyok voltak aznap délelőtt, repülés közben légvezetéknek ütközött és elpusztult. A vezeték a szárnyát vágta el.

Elkészült a Bükki Nemzeti Park sasleltára

2022. január 26.

Hírek

Hagyományaihoz hűen az idei év is egy ragyogó programmal indult és kínált nagyszerű lehetőséget a természetszeretőknek – számba kellett venni a ragadozómadarakat. Az 19. alkalommal megrendezett Országos Sasszinkronon való részvételre széles spektrumban kínált lehetőséget a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Oltatlan természetvédelem

2021. december 24.

Hírek

Az 50’-es évek hangulatát idézi Baráz Csaba szerint kirúgása a Bükki Nemzeti Parktól -érdemtelenség miatt. Az igazgatóság természetismereti és oktatási osztályának, majd a környezeti nevelési csoportjának és a geopark munkacsoportjának ex vezetője amúgy az elmúlt 20 évben „a hazai természetvédelem érdekében folytatott kiemelkedő tevékenységéért” pl. Pro Natura Díjat is kapott.

Nagy munka a kisvizekért Európai Uniós pénzből

2021. december 18.

Hírek

A vizes élőhelyek állapotának javítását, új élőhelyek létrehozását tűzte ki célul a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A „kisvízi élőhelyek” pályázat a Mátrában, a Keleti-Cserhát és az Ipoly-völgy területein javítja az európai közösségi jelentőségű, védett és fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok életfeltételeit.

A bársonyos lábakon járó végzet

2021. december 8.

Hírek

A Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben is feltűnt, legalábbis végre elárulta jelenlétét a skarlát bikapók (Eresus kollari) és sárgafejű bikapók (Eresus moravicus). Sikerült mindkét faj egy-egy példányára rábukkanni, ami azért is jó hír, mert hazánknak csak néhány, speciális élőhelyi körülményekkel rendelkező vidékén fordulnak elő ezek a pókok. A bikapókok igazi konzervatív óvilági családba tartoznak; legtöbb fajuk ugyanis Európában, Közép-Ázsiában és… Tovább »