Schmotzer András kapta idén a Boros Ádám díjat

2021. december 1.

Hírek

A Boros Ádám díj a hazai botanikusok és vegetáció kutatók egyik legrangosabb szakmai díja, amelyet a kétévente megrendezésre kerülő “Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében” című konferencián adnak át.

A covid pusztította el az állatkertbe került bükki szervált

2021. november 27.

Hírek

Rossz hír érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertből. Tegnap elpusztult a Bükkben befogott és az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére 4 napja este beszállított szervál. Az állat boncolását még tegnap elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid19 koronavírus betegség okozta.

Fülön csípték a szervált

2021. november 24.

Hírek

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakemberei mindent megtettek azért, hogy a napok óta a hírekben szereplő, Borsodnádasdon észlelt szervált biztonságba helyezzék. Két természetvédelmi őrnek tegnap délután sikerült megtalálni és befogni a rendkívül legyengült állapotban lévő állatot.

Tiszadorogmán harcoltak az ártatlan külsejű gonosz idegennel

2021. november 19.

Hírek

A LIFE IP GRASSLAND-HU projekthez kapcsolódva, 2021. november 11-én első alkalommal önkéntes program keretében gyepkezelést végeztek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a tiszadorogmai Sulymos-lapos nevű területen.

Kik laknak a fűben, avagy mire is jó az a sok gyep?

2021. június 2.

Hírek

Amikor a biológiai sokféleség fogalma a hétköznapi életünkben felmerül, akkor legtöbbeknek az erdők, emberi zavarástól viszonylag érintetlen területek élővilága jut az eszébe. Nem is hinnénk, hogy gyepes élőhelyeink, milyen nagy hányadát őrzik természeti értékeinknek.

Mit csinál az ürge télen?

2021. február 6.

Hírek

Természetesen a gyöngyös hátú ürgék, akárcsak a pelék, cickányok vagy denevérek a hosszú, táplálékhiányos téli hónapokat valódi téli álomba, úgynevezett hibernációba merülve töltik.

Császármadarat hozott a vízkereszt

2021. január 10.

Hírek

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata 2020. december 6-án császármadárra utaló életjelet észlelt a Bükk-hegységben.

Szokatlanul nagy fenyőrigó csapatok érkeztek a Mátra erdeibe

2020. december 24.

Hírek

A fenyőrigó hazánkban csak kis számban fészkel, télen azonban nagy mennyiségben érkeznek hozzánk északi állományok madarai. A több százas, hangoskodó fenyőrigó csapatok fantasztikus látványt nyújtanak, és jól szemléltetik, hogy milyen fontos a fafajok sokszínűségének fenntartása az erdeinkben.

Gazdálkodj okosan – ha a szomszédban farkas jár

2020. november 5.

Hírek

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területein – szinkronszámlálással megalapozott becslések szerint – mintegy 4-6 farkascsalád talált otthonra az elmúlt évtizedekben, és peremi élőhelyein egy rendszeresen szaporodó farkas család lakik, míg az Igazgatóság teljes működési területei pedig 3-4 farkas falkának biztosítanak otthont.