Mit csinál az ürge télen?

2021. február 6.

Hírek

Természetesen a gyöngyös hátú ürgék, akárcsak a pelék, cickányok vagy denevérek a hosszú, táplálékhiányos téli hónapokat valódi téli álomba, úgynevezett hibernációba merülve töltik.

Császármadarat hozott a vízkereszt

2021. január 10.

Hírek

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata 2020. december 6-án császármadárra utaló életjelet észlelt a Bükk-hegységben.

Szokatlanul nagy fenyőrigó csapatok érkeztek a Mátra erdeibe

2020. december 24.

Hírek

A fenyőrigó hazánkban csak kis számban fészkel, télen azonban nagy mennyiségben érkeznek hozzánk északi állományok madarai. A több százas, hangoskodó fenyőrigó csapatok fantasztikus látványt nyújtanak, és jól szemléltetik, hogy milyen fontos a fafajok sokszínűségének fenntartása az erdeinkben.

Gazdálkodj okosan – ha a szomszédban farkas jár

2020. november 5.

Hírek

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területein – szinkronszámlálással megalapozott becslések szerint – mintegy 4-6 farkascsalád talált otthonra az elmúlt évtizedekben, és peremi élőhelyein egy rendszeresen szaporodó farkas család lakik, míg az Igazgatóság teljes működési területei pedig 3-4 farkas falkának biztosítanak otthont.

Kitüntették Szitta Tamást, a legendás természetvédőt

2020. október 24.

Hírek

Szitta Tamás, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Élővilágvédelmi Osztályának nyugalmazott osztályvezetője az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc emléknapja, ‘Október 23.’ alkalmából az Életfa Emlékplakett Bronz Fokozatát kapta Dr. Nagy István Agrárminisztertől. Kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk!

Európa Diploma az Ipolytarnóci Ősmaradványoknak 2030-ig

2020. október 17.

Hírek

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok 1995-ben vált az összeurópai természeti örökség részévé. Európa Diplomájának esedékes felülvizsgálata után az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága most hozott döntést: 2030-ig meghosszabbították a diploma érvényességét, mely újabb elismerés a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkájáért.

Babafejszés túra a cincér tanösvényen

2020. október 7.

Hírek

Kiránduljon velünk a mátrai Sás-tótól a Mátrafüredi Harkály házig vezető Cincér tanösvényen. Magos Gábor a Bükki Nemzeti Park tájegységvezetője nem csak a látnivalókról mesél sok-sok érdekességet.

Mátrai újdonságok: Vidra verda és az interaktív harkály

2020. szeptember 30.

Hírek

Nemrég adták át a Bükki Nemzeti Park interaktív ökoturisztikai látogató, és környezeti nevelési központját a Harkály Házat, mely a Mátrai Tájvédelmi Körzet kapuja. A Mátrafüred környéket megismerni vágyó kirándulóknak érdemes először az itteni kiállítást végigjárni, és azután elindulni az új és megújult tanösvényeken.

Kapu a Mátra Kincseihez-Harkály Ház

2020. szeptember 14.

Helyszín: Mátrafüred, Harkály Ház

Sajtótájékoztatók

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egy új bemutatóhelye várja az érdeklődőket 2020 augusztusától. Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket a „Kapu a Mátra Kincseihez-Harkály Ház” bemutatására, mely igazgatóságunk legújabb kiállítótere, oktató- és bemutatóközpontja e természeti értékekben gazdag területen.

Összeültek az ürge és földkutya kutatók

2020. július 25.

Hírek

A Földikutya- és Ürgevédelmi Szakértői Csoport, ami egyben a természetvédelemért felelős helyettes államtitkárság szakmai tanácsadója, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Felsőtárkányi Látogatóközpontjában tartotta idei első ülését.