A rovat kizárólagos támogatója

Alig tíz éve még örvendezve számoltunk be a Zöld Horizontban, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megteremtette a Mátrai Tájvédelmi Körzetben, a som-hegy-bükki fáslegelőn (Tariska) a legeltető állattartás feltételeit és egy pásztorszállást, karámot alakított ki.

Tudósítás a Zöld Horizont 2014. (9. évfoilyam) 4. számából. (Felelős kiadó: Dr. Horváth Ákos igazgató; Felelős szerkesztő: Baráz Csaba; Kiadja: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

A „Mátrai és bükki hegyi rétek, legelők természetvédelmi kezelése infrastrukturális hátterének kialakítása” című, 222,5 millió forint támogatási összegű KEOP-pályázat keretében kialakított pásztorszállás karámját akkoriban rackajuhok vették birtokba és a természetvédelmi kezelési tevékenységnek köszönhetően a parádi legelő is kultivált képet mutatott.

Ma az elhagyatott, pusztulásnak indult „természetvédelmi kezelési egység” és környezete lehangoló látványt nyújt.

A „legeltetéses állattartás a természet védelméért” terv itt is füstbe ment…írta FB oldalán Baráz Csaba, a park korábban kirúgott munkatársa. Fotók: Baráz Csaba.

Oltatlan természetvédelem

Az 50’-es évek hangulatát idézi Baráz Csaba szerint kirúgása a Bükki Nemzeti Parktól -érdemtelenség miatt. Az igazgatóság természetismereti és oktatási osztályának, majd a környezeti nevelési csoportjának és a geopark munkacsoportjának ex vezetője amúgy az elmúlt 20 évben „a hazai természetvédelem érdekében folytatott kiemelkedő tevékenységéért” pl. Pro Natura Díjat is kapott. PODCASTUNK ITT >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás