Könnyen bűncselekmény lehet a kaszálásból

2019. május 11.

Hírek

Az elhanyagolt füves területek lekaszálásával és a fűnyírással óvatosnak kell lenni: májusban sok védett növény nyílik ezeken, vagy ritka madarak fészkelhetnek a magas aljnövényzetben. Ha valaki gondatlan, könnyen természetkárosítást követhet el, ami bűncselekmény.

A költési időszak előtt most lehet elvégezni több természetvédelmi szempontból érzékeny munkát!

2019. február 12.

Hírek

Az MME arra figyelmeztet, hogy a nem megfelelően végzett épületfelújítások, fa- és bokorkivágások, települési vezetékhálózat oszlopkarbantartás súlyos természetvédelmi kárt okozhat. A fecskefészkek leverése, a kilombosodott fásszárú növényzet megsemmisítése, a fehér gólyák fészkeinek eltávolítása nem csak törvénytelen, de olyan élőhelyrombolást jelent, ami rontja hazánk ellenálló képességét a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.

Természetvédelmi hullámtéri sarjaztatás

2015. december 24.

Hírek

Sikeresnek bizonyult a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság év elején elkezdett, hullámtéri erdőket érintő természetvédelmi erdőkezelési kísérlete. A puhafás ligeterdők így új életre kelhetnek.

Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken – konferencia

2015. május 15.

Helyszín: Gödöllő, Dózsa György út. 2

Sajtótájékoztatók

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara ezúton tisztelettel meghívja Önt a  „Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken” című, a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával megvalósuló projektjének eredményértékelő rendezvényére.

Új természetvédelmi honlap

2015. február 24.

Hírek

Természetvédelmi kezelés néven új honlapot indított a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve. A weboldal szerkesztőinek célja, hogy valamennyi védett növény- és állatfajt, Natura 2000 és ÁNÉR (Általános Nemzeti Élőhelyosztályozási Rendszer) élőhelyet bemutassa. A képen a fokozottan védett rétisas.

Ne csak kilátót tervezzünk a nemzeti parkokba!

2014. augusztus 2.

Hírek

Ha egy kilátóból széttekintett a természetjáró, az utóbbi évtizedekig leginkább a hatalmas vágásterületekkel szétszaggatott tájban „gyönyörködhetett”. Ami azonban a hetvenes-nyolcvanas években természetvédelmi szempontból is elfogadhatónak tűnt, ma már a hétköznapi kiránduló értékrendjével is nehezen egyeztethető össze.

Segíts a Normafa védelmében!

2014. március 11.

Hírek

A WWF Magyarország márciusban terepi programot indított a budapesti Normafán található idős fák felmérésére. A felmérés célja a tervezett síközpont által veszélyeztetett természetvédelmi értékek jobb megismerése és bemutatása. A felmérésekhez és az akcióhoz most bárki csatlakozhat!

A vértesi földmutyi áldozata a természetvédelem

2013. december 7.

Hírek

Történelme során először darabolják szét a Pro Vértes Közalapítvány kezelésében lévő területet. Igaz, egy részét ugyan a rendszerváltás után rövid ideig használhatták a gazdák is, ám az állam a természetvédelem érdekeire hivatkozva felvásárolta a földeket. Most bérbe adják azokat – de már célzottan, és persze nem az egykori gazdáknak.