A rovat kizárólagos támogatója

Mérgek a méregtelenítő kúrákban. Növekvő tavaszi fagykárok és elszálló gyümölcsárak. Emberi jogokat a bálnáknak! A mesterséges intelligencia rossz gombaszakértő. Norvég e-autó bumm. Erkélynapelemek és okos villanyórák. Bejött a svédasztalos menza. Városi klímastratégiák – a fogatlan papír tigrisek. Miért fontosak zöld szempontból a június 9-i választások? Fényvisszaverő felhőkkel a globális felmelegedést.

Mérgek méregtelenítő kúráink zöldségeiben, gyümölcseiben. Növekvő tavaszi fagykárok és elszálló gyümölcsárak. Emberi jogokat adnának a bálnáknak! A mesterséges intelligencia is összekeveri az ehető és a mérgező gombákat. Norvégiában kiszorítják az elektromosok a robbanómotoros autókat. És ettől mi lesz jobb? Erkélynapelemek és okos villanyórák – kis lépések a háztartások zöldítésben. Bejött a svédasztalos menza: ötödére csökkent az iskolai ételhulladék. Mik azok a háztartás zöldítő ökokörök Ígéretek és a valóság: Városi klímastratégiák – a fogatlan papír tigrisek. Miért fontosak zöld szempontból  a június 9-i választások? Fényvisszaverő felhőkkel zaboláznák meg a Napot, hogy megfékezzék a globális felmelegedést.
Emellett még szóba kerülnek egyéb zöld hírek is az elmúlt 2 hétből. Sarkadi Péter beszélgetőtársai:
Andacs Noémi geográfus-szociológus a Tudatos Vásárlók Egyesületétől,  és
Vigh Péter, a Másfél fok alapítója, szerkesztője, az irodalom- és kultúratudományok doktora (PhD).

Az adásban megbeszélt hírek: 

Sok a méreg sok méregtelenítésre használt tavaszi zöldségben, gyümölcsben
Tavasszal népszerűbbek a léböjt kúrák, tisztító kúrák, koplalások, de fontos tisztában lennünk azzal, hogy mely, a tavaszi időszakban népszerű zöldség és gyümölcs tartalmaz több és melyik kevesebb vegyszermaradékot. Hiszen ha a cél a méregtelenítés, mindenképp érdemes odafigyelnünk arra, hogy minél kevesebb káros növényvédőszermaradékot vigyünk a szervezetünkbe. Ezzel foglalkozik Simon Gergely környezetkémikus írása a Tudatosvásárlók Egyesületének honlapján.

A gazdák rémálma: növekvő tavaszi fagykárokat és terméskiesést hozhat a klímaváltozás a jövőben Magyarországon
A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az ezredfordulóig alma és szilva termelésben nagyhatalomnak számítottunk, mára azonban a meggyen kívül a többi gyümölcsös mennyisége visszaesett. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de a gyümölcsös terület közel 40%-a Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb.

Vígh Péter kapcsolódó FB posztja >>> 

A június 9-i EU + önkormányzati választások tétje- kapcsolódó hír: Városi klímastratégiák – fogatlan papír tigrisek
A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elemzése szerint a települési klímastratégiákban rögzített célkitűzések 2030-ig nagy valószínűséggel nem fognak megvalósulni, hiszen számos önkormányzat – sokszor az Európai Bizottság által is támadott kiemelt beruházások köntösébe bújtatva az állam által is támogatva – a klímavédelmi célok eléréséhez kapcsolódó tevékenységekkel gyökeresen ellentétes fejlesztéseket valósít meg a területén. Debrecen Győr Szeged, Göd, Komárom, Nyíregyháza, Sopron. (Kun Zoltán cikke)

Ötödére csökkent az ételhulladék: nagy siker a svédasztalos menza

A Tudatos Vásárlók háztartás zöldítő ökokörök mozgalma

Emberi jogokat adnának a bálnáknak Új-Zélandon

Akár halálos is lehet, ha a mesterséges intelligenciára támaszkodik gombaszedés után

Már idén több villanyautó lehet Norvégiában, mint benzines

Az állami pályázat felpörgette a zöld rendszámos autó eladásokat
2024 márciusára a komplett zöld flotta 2020 elejéhez képest több mint ötszörösére nőtt. A kizárólag elektromos hajtású személyautók száma a múlt hónapban haladta meg az 50 ezret. Eddig már csaknem 3000 elektromos gépjármű megvásárlásához igényeltek összesen 11,3 milliárd forint támogatást a cégek, több mint 2200 személyautóra és közel 700 kisteherautóra.

Minden, amit az erkélynapelemekről tudni érdemes – mikor lesz elérhető itthon is?

Megszűnik az óraleolvasás: 165 ezer háztartásban érintheti a régi villanyórákat 
Sokak számára nem lesz több villanyóra-leolvasás, miután okosmérőket vesz az E.ON. Mintegy 10,1 milliárd forintból több mint 165 ezer új okosmérővel cseréli le a régi villanyórákat.

Fényvisszaverő felhőkkel zaboláznák meg a Napot, hogy megfékezzék a globális felmelegedést
A kutatók egy furcsa berendezéssel lőttek apróra zúzott sókristályokat tartalmazó aeroszolt a levegőbe, hogy kiderítsék, bele lehetne-e permetezni azt az óceánok feletti felhőkbe is, hogy azok jobban vissza tudják verni a napfényt. Az éveken át tökéletesített gép a kritikusai szerint eltereli a figyelmet a valódi megoldásokról, de egyre többen hisznek abban, hogy hamarosan ezt is be lehet majd vetni annak érdekében, hogy a Föld légköre ne melegedjen ennyire ijesztő mértékben.

A műsor az Ökotárs Alapítvány  és a Mérték Médiaelemző Műhely pályázati támogatásával valósult meg.
Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját.

Nyitókép: depositphotos

A 2022. április 22-én, a Föld Napján indult heti hírháttér podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás