A darvak is képesek átalakítani az ökoszisztémát

2023. január 10.

Hírek

A tudomány „ökoszisztéma-mérnököknek” is nevezi a környezetüket jelentősen átalakító élőlényeket. A vonulás alatt a darvak fő táplálékukat a kukoricatarlókon szedegetik, de sokszor a gyepeken is kutatnak, ahol ízeltlábúakkal, rovarfélékkel és lárváikkal egészítik ki az étrendjüket. Erős csőrükkel daruszántásokat hoznak létre.

Gyöngybaglyok telelnek a kardoskúti pusztán

2021. február 10.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nemrég rábukkantak egy új, telelő gyöngybagoly-párra a kardoskúti pusztán. A baglyok az Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepének közelében, egy elhagyott hodályban találtak otthonra.

Veszélyben a kis lilik, csak ritkán látni néhány példányt

2016. március 21.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait mindig nagy örömmel tölti el, ha a vonuló vadlúdcsapatok között felfedeznek egy kis liliket. Nem véletlenül: a faj európai állománya ugyanis ma már alig 50 párra tehető.

Újra kiszáradt a kardoskúti Fehér-tó

2015. augusztus 2.

Hírek

Mint minden év júliusában, úgy az idén is lassan teljesen kiszárad a kardoskúti Fehér-tó. A szikes tavaknál ez megszokott, sőt szükséges jelenség, mivel jó hatással van a meder állapotára, s ezáltal a növény- és állatvilágra.