Tényleg zöld úton járunk?

2021. november 23.

Hírek

Magyarország zöld úton jár – ezzel a jelszóval kezdődik a zold.kormany.hu honlapon a hónap végéig kitölthető kérdőív. Mindig nemes a szándék, ha egy kormány megkérdezi az állampolgárokat valamiről. De vajon ez a kérdőív alkalmas arra, hogy elemzésével legalább azt megtudja a kormány, a kitöltők mit gondolnak az itt fölvetett 12 témáról és általában arról, milyen… Tovább »

Elfogadták Glasgowban a COP26 klímaegyezményt – ismét csalódtunk a politikusokban

2021. november 14.

Hírek

Aki nagy elvárásokkal várta a Glasgow-i klímacsúcs végét, az tévedett. Voltak, akik emelni igyekeztek a tétet, de úgy tűnik, ezeknek nem felelt meg az ENSZ 26. klímakonferenciája. Megkötöttek néhány ígéretes megállapodást, de a kibocsátás-csökkentési vállalások szerények maradtak, és a záróegyezményt is felpuhították.

Orbán Viktor 200 milliárdos klímavédelmi propaganda blöffje

2021. november 12.

Hírek

Orbán Viktor maga cáfolta meg, hogy éppen ő lenne az, aki megvédi a rászorulókat az éghajlatváltozás árától. Energiapolitikája élesen szemben áll az uniós célokkal és a szakértői tanácsokkal, az energiaszegénység megszüntetése is csak propagandaszólam, nálunk a rászorulók fizetik az átállást a megújuló energia felhasználására.

Glasgow-i klímatárgyalások: a közös határozatok tükrözik majd a probléma súlyát és a teendők sürgősségét?

2021. november 11.

Hírek

Pár nap maradt hátra a globális éghajlatváltozással foglalkozó glasgow-i világtalálkozóból. Az első napokban elhangzott politikai ígéretek nagy médianyilvánosságát a tárgyalások „szürke hétköznapjai” követték. Mint megannyi más globális probléma esetében, ezúttal is a közel kétszáz ENSZ-tagállam kormánydelegációi közötti – rengeteg résztémában folyó – egyezkedések során dőlhet el, hogy kellően ambiciózusak lesznek-e majd a közösen elfogadandó dokumentumokban… Tovább »

Áder a COP26 klímacsúcsról: Magyarországnak semmi oka a szégyenkezésre

2021. november 3.

Hírek

Kevés volt a konkrét vállalás, inkább csak ünnepélyes deklarációk hangzottak el Glasgow-ban – értékelte az ENSZ-klímakonferenciát Áder János köztársasági elnök ma a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Áder azt mondta, Magyarországnak semmi oka a szégyenkezésre:

Az energiahatékonyság és a megújuló energia az egyetlen megoldás az energiaválságra

2021. október 21.

Hírek

Soha nem volt még ennyire sürgős az energiafogyasztás csökkentése és a fenntartható megújuló energiaforrások, mint például a nap-, szél- és geotermikus energia elterjedésének fokozása. Ezek jelentik a valódi megoldást az éghajlati válság, de az energiaszámláinkat tápláló jelenlegi fosszilis gázválság kezelésére is.