A klímaharc taposóaknái: a kezeletlen szeméttelepek

2024. február 13.

Hírek

Műholdadatok elemzésével azonosították azokat a helyeket, ahol iszonyú mennyiségben szabadul fel metángáz. A hatalmas szeméttelepek többsége Ázsiában van. Számítások szerint 2050-re duplájára nő majd az a metánkibocsátás.

Globális felmelegedés: Alulról súroljuk a felső határt

2024. január 10.

Hírek

Alig maradt el a 1,5 fokos küszöbértéktől a tavalyi évben mért globális hőmérséklet-emelkedés az EU éghajlatváltozással foglalkozó szolgálata, a Kopernikusz szerint. A globális hőmérséklet 1,48 fokkal volt magasabb az 1850 és 1900 közötti évek átlagánál – közölte a Kopernikusz tegnap a “Global Climate Highlights 2023” című jelentésében.

Az energiahatékonyság a magyar energiapolitika nagy lehetősége

2023. december 10.

Hírek

A hazai végső energiafogyasztás legnagyobb szeletét (32%) a lakossághoz köthető energiafogyasztás teszi ki, és ennek közel 3/4-ét fűtésre fordítjuk. A hazai épületállománynak gyors ütemben kell megújulnia ahhoz, hogy az ország energiahatékonysági és kibocsátáscsökkentési céljait teljesíteni tudja.

Újabb szakaszába lépett a bécsi U2-es metró építése

2023. augusztus 31.

Hírek

Még javában tartanak ugyan az osztrák főváros legnagyobb klímavédelmi beruházásának, az U2/U5-ös metrónak a kivitelezési munkái, máris újabb mérföldkőhöz érkezett a projekt. Elkészültek a metróvonal bővítésének tervei. Az új szakasz építése 2028-ban kezdődhet és 2032-2035 között fejeződhet be.

A Fidesz szerint nincs szükség a bükkerdőkre

2023. április 29.

Hírek

Ha nem avatkozunk be a bükkerdeink 10-20 év múlva eltűnhetnek. Az örökerdő technológia egyszerre tudná környezetkímélő módon kiszolgálni az ipar és a lakosság igényeit is. A Fidesz szerint nincs szükség a bükkerdőkre, mert a klímaváltozás miatt hamarosan kipusztulnak. Ez egy abszurd érvelés. Az LMP minden meg fog tenni, hogy megvédje az erdeinket. Íme az LMP… Tovább »

Előrelépés a klímavédelemben a 3 új EP-döntés

2023. április 19.

Hírek

Az egyik gátat vet annak, hogy uniós cégek termelésük karbonintenzív részét külföldre telepítsék, illetve annak, hogy az uniós termékeket karbonintenzív importtermékekkel helyettesítsék.

Letartóztattak 50 klímaaktivistát Ausztráliában

2023. április 17.

Hírek

Ötven éghajlatvédelmi aktivistát vádoltak meg jogellenes tiltakozással Ausztrália legnagyobb szénkiviteli kikötője közelében tegnap, miután a tiltakozók felmásztak egy szenet szállító vonatszerelvényre.

Érvénytelen volt a berlini klímavédelmi népszavazás

2023. március 27.

Hírek

Érvénytelen volt a merészebb klímavédelmi célokat kitűző berlini népszavazás – közölte tegnap este a tartományi választási bizottság röviddel a szavazatok feldolgozásának lezárulta előtt.

Minden dán lakosra két sertés jut

2023. március 2.

Hírek

Kevesebb sertéshúst kellene fogyasztaniuk a dánoknak, mert így is a világátlag kétszeresét fogyasztják sertésből, marhából és tejtermékekből. Csak így teljesülhet a dán klímavédelmi stratégia.