Mit okoz a klímaváltozás a növényvilágban?

2023. december 29.

Hírek

Hőmérséklet, csapadékmennyiség, talajminőség, napsütéses órák száma – csupán néhány tényező, melyek alapjaiban befolyásolják egy adott növény túlélési esélyeit. Akinek vannak szobanövényei, esetleg kertjében veteményes és gyümölcsfák találhatók, virágok pompáznak, az nagyon jól tudhatja, mekkora jelentősége van az időjárási körülményeknek a növények szépségére és egészségére, és mennyire nem mindegy, hogy melyik növényt hova helyezi el a… Tovább »

Hagyjuk a kertben az avart!

2023. október 28.

Hírek

Hagyjuk a helyén a lehullott avart a kertben, mert az hihetetlen módon segíti a hasznos rovarok, beporzók, hüllők, madarak, emlősök áttelelését vagy téli táplálékszerzésüket – írta Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze.

Fél év alatt tűntek el a komposztált lebomló zacskók a zöldek kísérletében

2023. október 18.

Hírek

6 hónap után tűntek el a bevásárlószatyrok a Humusz Szövetség és a Greenpeace Magyarország komposztkísérletében. Ebben azt vizsgálták, hogy az élelmiszerüzletek lebomló zacskói szakszerű komposztálóban elhelyezve beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket. A zöldszervezetek azonban továbbra is hangsúlyozzák, hogy a lebomló műanyagok nem jelentenek megoldást a nyersanyag- és hulladékválságra, hiszen kutatások bizonyítják, hogy az ilyen típusú… Tovább »

A HUMUSZ tanösvénye oktat a hulladékmentes zöldvárosi életre

2023. október 1.

Hírek

Szeptember végén nyílt meg újra a Humusz Szövetség „Nulla Hulladék Tanösvénye”, amely a XI. kerület lágymányosi szakaszán, a Saru utcában várja az egyénileg érkezőket és még inkább az iskolás csoportokat. Céljuk, hogy szemléletesen mutassák be, hogy mi szükséges az úgynevezett zöldváros fejlesztéséhez.

Világelső a MATE egyetemi komposztálótelepe

2023. szeptember 1.

Hírek

A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúrával. Így a MATE a világ egyetlen olyan egyeteme, ahol saját komposztálótelepén teljes körű helyben hasznosításra van lehetőség, sikeresen megvalósítva ezzel a biológiai körforgásos gazdaságot.

A lebomló műanyagok nem jelentenek valódi megoldást a hulladékválságra – íme a lebomló zacskó teszt eredménye

2023. július 28.

Hírek

Az ALDI, az Auchan, a SPAR és a Tesco műanyag zacskói mind bomlásnak indultak vagy már le is bomlottak abban a kísérletben, melynek során a Humusz Szövetség és a Greenpeace Magyarország azt vizsgálja, hogy az élelmiszerüzletek lebomló zacskói szakszerű komposztálóban elhelyezve valóban beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket.

A lebomló zacskók lebomlási versenyében az ALDI vezet

2023. június 7.

Hírek

A Greenpeace Magyarország a Humusz Szövetséggel közösen 4 hazai élelmiszer-üzletláncokból beszerzett, „komposztálható” jelöléssel ellátott lebomlóként kínált műanyag zacskókat ásott el, hogy megvizsgálják, a zacskók lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. 45 nap után megnézték a Humusz komposztálóját.

Nemzetközi Komposzttudatossági Hét

2023. május 7.

Hírek

A COMPOST Research and Education Foundation (Komposzt Kutatási és Oktatási Alapítvány) Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság, továbbá más országok csatlakozásával 2023. május 7–13. közötti időszakot a Nemzetközi Komposzttudatosság Hetének (International Compost Awareness Week, ICAW) nyilvánította.

Májusban ne nyírj füvet!

2023. május 3.

Hírek

A bécsi környezetvédelmi szervezet, a Die Umweltberatung arra biztatja az osztrák főváros lakóit, hogy csatlakozzanak a No Mow May – fűnyírás-mentes május mozgalomhoz és egy hónapon át ne nyírjanak füvet a kertjükben. Ezzel sokat tehetnek a növények és rovarok fajgazdagságáért a kertjükben és a szemléletváltozásért a fejekben.