Nemes Hajnalka nyerte 2022 Ifjú Kócsagőr vetélkedőjét

2022. szeptember 25.

Hírek

A 9. éve meghirdetett országos vetélkedőn az egyes nemzeti park igazgatóságok legjobb ifjú kócsagőrei mérték össze rátermettségüket és szakmai ismereteiket – hangzott el a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program tegnapi záróünnepségén Dévaványán.

Sikeresen költöttek a kanalasgémek a Kis-Sárréten

2022. augusztus 3.

Hírek

Idén több mint 60 pár kanalasgém rakott fészket a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A fiókák szépen cseperednek, gyakran látjuk őket táplálkozni a halastavakon és a környező mocsarakon.

9 fiókát nevelt fel egy cserebökényi szalakótapár

2022. július 13.

Hírek

Kilenc fiókát nevelt fel egy szalakótapár a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén. Magyarországon ez a második, bizonyított eset, amikor ilyen népes család lapult egy költőládában.

VIII. Bihari Táj Napja – május 21.

2022. május 21. - 2022. május 21.

Helyszín: Biharugra

Programok

Május 21-én, a VIII. Bihari Táj Napján a látogatók a Kis-Sárrét természeti értékeivel ismerkedhetnek meg. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az érdeklődőket madármegfigyeléssel várja a Biharugrai Halastavakon, szakvezetéses túrával a Sző-réti tanösvényen, valamint botanikai túra keretében megismerhetik a Kis-Sárrét növényvilágát, annak kiemelkedő értékeit. A rendezvény fő helyszínén madárgyűrűzési-, és a ragadozómadár-védelmi és solymászbemutatón vehetnek részt.… Tovább »

Idén is vannak áttelelő darvak a Kígyósi-pusztán

2022. január 26.

Hírek

Az utóbbi években, a téli időszakban is gyakran találkozhatunk darvakkal a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Ezen a télen is szép számban vendégeskedtek a területen.

25 éves a Körös-Maros Nemzeti Park

2022. január 16.

Hírek

Pontosan huszonöt esztendővel ezelőtt, 1997. január 16-án alakult meg – hazánk hetedik nemzeti parkjaként -, a Körös-Maros Nemzeti Park. Több részterületből álló, 52 125 hektár kiterjedésű nemzeti parkunk magába sűríti mindazt, amit az Alföld táji és természeti értékei jelentenek.

Milyen telet jósolnak a güzüegerek?

2022. január 5.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva ezekben a hetekben igen kevés güzüegér-halmot fedezhetünk fel, s a meglévők sem nagyméretűek. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy enyhe lesz a tél.