Túzok Vándorkupa – alkotói pályázat

2023. január 19. - 2023. április 06.

Helyszín: Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont

Programok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.

Idén is korábban virágzik a volgamenti hérics

2023. január 17.

Hírek

A tavalyi évhez hasonlóan idén is korán jelentek meg a fokozottan védett volgamenti hérics első virágzó tövei a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyepen.

A darvak is képesek átalakítani az ökoszisztémát

2023. január 10.

Hírek

A tudomány „ökoszisztéma-mérnököknek” is nevezi a környezetüket jelentősen átalakító élőlényeket. A vonulás alatt a darvak fő táplálékukat a kukoricatarlókon szedegetik, de sokszor a gyepeken is kutatnak, ahol ízeltlábúakkal, rovarfélékkel és lárváikkal egészítik ki az étrendjüket. Erős csőrükkel daruszántásokat hoznak létre.

A hajnal vadászai a vándorsólymok

2023. január 9.

Hírek

A vonuló récefajok nyomában időnként vándorsólymok is felbukkannak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Előfordul, hogy a városokban is megjelennek, ahol parlagi galambokra vadásznak.

Több tízezer vadlúd pihenőhelye most a Kis-Sárrét

2023. január 4.

Hírek

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt az északról érkező vadludak száma a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Fő pihenő- és éjszakázóhelyük szokás szerint a Biharugrai- és Begécsi-halastavak, valamint a környező mocsarak, és vizes élőhely-rekonstrukciók.

Téli bagolyinvázió a dél-alföldi településeken

2022. december 24.

Hírek

A hideg évszak beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő és az északi tájakról érkező, nálunk telelő erdei fülesbaglyok is lassan beköltöznek a lakott településekre.

Nemes Hajnalka nyerte 2022 Ifjú Kócsagőr vetélkedőjét

2022. szeptember 25.

Hírek

A 9. éve meghirdetett országos vetélkedőn az egyes nemzeti park igazgatóságok legjobb ifjú kócsagőrei mérték össze rátermettségüket és szakmai ismereteiket – hangzott el a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program tegnapi záróünnepségén Dévaványán.