Rekordszámú vörös vércse költ Cserebökényben

2023. május 24.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén található rekettyési műfészek telepen idén kiemelkedően nagy számban költenek vörös vércsék. Mivel ez a madárfaj alapvetően szoliter (magányos, egyedi) módon szokott fészkelni, ezért meglepő ez a jelentős számú, telepesen történő költés.

VI. Túzokfesztivál

2023. május 06. - 2023. május 06.

Helyszín: Dévaványa

Programok

Különleges programok várják a Dévaványára látogatókat május 6-án, a VI. Túzokfesztivál természetvédelmi nyílt napon.

Erdőssztyeppek mentén – kalandozás a Kárpát-medencétől Ázsiáig

2023. április 3.

Hírek

„Erdőssztyeppek hazánktól Mongóliáig” címmel tartott lebilincselő előadást Molnár Ábel Péter, a Szent István Egyetem doktori ösztöndíja a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Állatparkjában, ahol az Alföld jégkorszaki múltjától Eurázsián keresztül egészen Mongóliáig kalandozott a félszáz érdeklődővel.

Egyre gyakoribb vendég a Dél-Alföldön a nagytestű uhu

2023. február 10.

Hírek

A napokban ismét felbukkant egy uhu a Körös-Maros Nemzeti Parkban, Dévaványa északi határrészén. Az egyre gyakoribbá váló megfigyelések arra engednek következtetni, hogy ez a nagytestű bagoly hamarosan költőfajként is megjelenik a Dél-Alföldön.

Szongáriai cselőpók bújt elő „barlangjából” Kardoskúton

2023. február 9.

Hírek

A szongáriai cselőpók a legnagyobb hazai pókfaj, a nőstény testmérete eléri a 4 cm-t, de ha kinyújtott lábait is beleszámítjuk, akkor átmérője akár 10 cm-es is lehet. Bár ijesztőnek tűnhet, nem támad, nem kell félnünk tőle.

Túzok Vándorkupa – alkotói pályázat

2023. január 19. - 2023. április 06.

Helyszín: Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont

Programok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.

Idén is korábban virágzik a volgamenti hérics

2023. január 17.

Hírek

A tavalyi évhez hasonlóan idén is korán jelentek meg a fokozottan védett volgamenti hérics első virágzó tövei a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyepen.

A darvak is képesek átalakítani az ökoszisztémát

2023. január 10.

Hírek

A tudomány „ökoszisztéma-mérnököknek” is nevezi a környezetüket jelentősen átalakító élőlényeket. A vonulás alatt a darvak fő táplálékukat a kukoricatarlókon szedegetik, de sokszor a gyepeken is kutatnak, ahol ízeltlábúakkal, rovarfélékkel és lárváikkal egészítik ki az étrendjüket. Erős csőrükkel daruszántásokat hoznak létre.

A hajnal vadászai a vándorsólymok

2023. január 9.

Hírek

A vonuló récefajok nyomában időnként vándorsólymok is felbukkannak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Előfordul, hogy a városokban is megjelennek, ahol parlagi galambokra vadásznak.