VIII. Bihari Táj Napja – május 21.

2022. május 21. - 2022. május 21.

Helyszín: Biharugra

Programok

Május 21-én, a VIII. Bihari Táj Napján a látogatók a Kis-Sárrét természeti értékeivel ismerkedhetnek meg. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az érdeklődőket madármegfigyeléssel várja a Biharugrai Halastavakon, szakvezetéses túrával a Sző-réti tanösvényen, valamint botanikai túra keretében megismerhetik a Kis-Sárrét növényvilágát, annak kiemelkedő értékeit. A rendezvény fő helyszínén madárgyűrűzési-, és a ragadozómadár-védelmi és solymászbemutatón vehetnek részt.… Tovább »

Idén is vannak áttelelő darvak a Kígyósi-pusztán

2022. január 26.

Hírek

Az utóbbi években, a téli időszakban is gyakran találkozhatunk darvakkal a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Ezen a télen is szép számban vendégeskedtek a területen.

25 éves a Körös-Maros Nemzeti Park

2022. január 16.

Hírek

Pontosan huszonöt esztendővel ezelőtt, 1997. január 16-án alakult meg – hazánk hetedik nemzeti parkjaként -, a Körös-Maros Nemzeti Park. Több részterületből álló, 52 125 hektár kiterjedésű nemzeti parkunk magába sűríti mindazt, amit az Alföld táji és természeti értékei jelentenek.

Milyen telet jósolnak a güzüegerek?

2022. január 5.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva ezekben a hetekben igen kevés güzüegér-halmot fedezhetünk fel, s a meglévők sem nagyméretűek. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy enyhe lesz a tél.

Tartós eredményeket hozott a túzokvédelem fél évszázada

2021. december 30.

Hírek

Az átfogó védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült stabilizálni a túzokállományt Magyarországon, a legutóbbi felmérésen a fokozottan védett faj mintegy 1600 egyedét regisztrálták a szakemberek. A túzok a világ legnagyobb tömegű röpképes madárfaja, mely 50 éve, 1971-ben kapta meg a legmagasabb szintű védelmet.

Áttelelő guvatok rejtőzködnek a sárréti berekben

2021. december 26.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein sokfelé előfordul egy, a szélesebb közönség számára kevésbé ismert vízimadár, a guvat. Találkozni nagyon ritkán lehet vele, mert rendkívül rejtett életmódot folytat.

Átadták a Körös-Maros Nemzeti Park Kőmagtári Tábla Állattartótelepét

2021. november 9.

Hírek

Hazánk genetikai sokféleségének megőrzése közös feladatunk, éppen ezért nagy felelősség és feladat hárul hazánk nemzeti parkjaira – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla Állattartótelepének tegnapi átadásán Dévaványán.