A Levegő Munkacsoport 2022-es gyorsmérlege

2023. január 7.

Hírek

Tisztább környezet, mobilitás, környezetpolitika, energiapolitika, légszennyezés, parkolás szigorítás, részvételi demokrácia és még sok egyéb terület, amiben dolgozott 2022-ben az idén 35 éves zöldszervezet.

A Levegő Munkacsoport komoly változtatásokat javasolt a Fővárosi Közgyűlésnek

2023. január 2.

Hírek

A Fővárosi Önkormányzat 2022-ben lehetőséget biztosított arra, hogy a budapesti székhelyű civil szervezetek javaslatot tegyenek a Fővárosi Közgyűlés 2023. évi munkatervének összeállításához. A Levegő Munkacsoport számos olyan javaslatot terjesztett elő, melyek megvalósításával rövid idő alatt és viszonylag alacsony költséggel jóval élhetőbbé válna Budapest.

A köztünk élő fák – in memoriam Schnier Mária

2022. december 14.

Hírek

2022. december 11-én, 84 évesen örökre elhagyott bennünket a zöldterületek védelmezője, Schnier Mária, aki 1990 óta volt először a Levegő Munkacsoport önkéntese, majd munkatársa, sok éven át pedig egyik elnökhelyettese.

Ez jelzi neked, hogy túl sokat költesz fűtésre

2022. december 7.

Hírek

Jönnek a hidegek, így végre van kedvező eredménye a hőszigethatásnak. A következő nyáron majd újra gondot okoz, de addig valamivel magasabb hőmérsékletűek azok a városrészek, ahol ez a hatás érvényesül – ami egyben azt is jelzi neked, hogy ideje a szigetelés állapotát ellenőrizned.

Tiltakozzon a légszennyező égetés ellen

2022. október 9.

Hírek

Ablakkeret, bútor vagy épp egy kanapé: tele vannak a hirdetési oldalak az akár tüzelőnek is elvihető hulladékokkal. A Levegő Munkacsoport évek óta próbál fellépni a hasonló hirdetések ellen, rendszerint sikertelenül. Az égetés során keletkező policiklusos aromás szénhidrogénekből akár egyetlen molekula is rákos megbetegedéshez vezethet.

Szeptember 22 – autómentes világnap

2022. szeptember 22.

Hírek

Ma van az autómentes világnap! Ti hogyan csatlakoztok? Heti egy autómentes nap három ország éves olajfogyasztását tudná megspórolni Európának

A pollenallergia fő oka a légszennyezés

2022. szeptember 4.

Hírek

„Az emberi szervezet az evolúció során alkalmazkodott a pollenekhez, tehát önmagukban általában nem károsítják az egészségünket. A pollenallergiában szenvedők rohamosan növekvő száma elsősorban annak a következménye, hogy a légszennyezéssel a virágport is számunkra ártalmassá tettük” – állapította meg Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport programvezetője.

Ha így folytatódik, a betegség és a halál elől kell menekülnünk Magyarországról

2022. augusztus 13.

Hírek

A rezsicsökkentés visszafogása és a fakitermelés korlátozásának eltörlése együttesen sok ezer magyar ember korai halálához és akár egymillió megbetegedéshez járulhat hozzá az elkövetkező időszakban. Ezen intézkedések hatására ugyanis rendkívüli mértékben megnövekszik a szilárd anyagokkal történő tüzelés és így a levegő szennyezettsége is.

Nem is gondolná, mennyire szennyezi a levegőt a házhozszállítás!

2022. július 21.

Hírek

Egy friss kutatás szerint a világ hat legszennyezőbb futárcégének a kézbesítés utolsó kilométereire jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente. Ez nagyjából 600 000 háztartás éves kibocsátásának felel meg.  A futárcégek sokat tehetnének a tisztább levegőért.