Legyen vége erdeinkben a rablógazdálkodásnak!

2024. április 29.

Hírek

Azonnali hatállyal vissza kellene vonni a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló 287/2022. (VIII.4.) Kormányrendeletet!

Az agyonhallgatott módszer, ami a leginkább csökkenthetné a CO2 kibocsátást

2024. április 3.

Hírek

7 kanadai tartomány lakóinak, az ország lakossága mintegy 60 %-nak háromhavonta jelentős összeg érkezik a bankszámlájára: tartománytól függően az egyedül élők 30-50 ezer forintnyi, a négyfős (kétgyerekes) háztartások 60-100 ezer forintnyi kanadai dollárt kapnak, és a vidéken élők további 10 %-ot. A támogatást, amelynek összege 2030-ra várhatóan megduplázódik, a szövetségi állam utalja minden háztartásnak, függetlenül… Tovább »

Megdöbbentő eredmények a budapesti levegőminőségi méréseken

2024. március 13.

Hírek

Számos esetben jóval magasabb légszennyezettségi értékeket mértek Budapesten civilek, mint amit a hivatalos mérőállomások mutattak – derült ki a Német Környezeti Segély Egyesület (Deutsche Umwelthilfe, DUH) és a Levegő Munkacsoport közös akciójának főbb megállapításaiból.

A Rákosrendezőre tervezett “Mini-Dubaj” több ezermilliárdos költségét a magyarok fizetnék

2024. január 31.

Hírek

A Rákosrendező területére tervezett, „Mini-Dubaj” néven elhíresült beruházás megvalósítása sokkal több veszteséget okoz Magyarországnak, mint hasznot. A Levegő Munkacsoport a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak küldött véleményében azt is kifejti, hogy a terv megvalósítása az Alaptörvény és a környezetvédelmi törvény rendelkezéseibe ütközhet. A kormány 2024. január 11-én tette közzé „a Magyarország kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti… Tovább »

A nehéz autókra magasabb parkolási díjat akarnak a lakosok

2024. január 22.

Hírek

A lakosság nagy többsége támogatja, hogy magasabb parkolási díjat fizessenek a nagyméretű személygépkocsik után – Párizsban. A friss közvéleménykutatási eredmény megerősíti a Levegő Munkacsoport évek óta hangoztatott követelését, hogy ilyen szabályozást vezessenek be Budapesten is.

Lehetett volna sokkal jobb is a magyar REPowerEU terv

2024. január 10.

Hírek

Az Európai Bizottság után a Tanács is jóváhagyta Magyarország REPowerEU tervét, amely keretében 2026-ig 2346 milliárd forintot fordítanánk a szén-dioxid-kibocsátás, a primerenergia-felhasználás és az orosz energiahordozóktól való függőség csökkentésére. Ennek 11 %-át uniós vissza nem térítendő támogatásból, 63 %-át uniós hitelből fedeznénk (a maradék hazai önrész). A tervet elemezve, a Levegő Munkacsoport arra következtetésre jutott, hogy lehetett volna… Tovább »

Magyarország továbbra is gyengén teljesít az éghajlatvédelemben

2023. december 9.

Hírek

64 ország közül Magyarországot a 46. helyre rangsorolja az Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató (CCPI 2024), amelyet most hoztak nyilvánosságra Dubajban, az ENSZ 28. klímacsúcsán. A CCPI azt jelöli, hogy az elmúlt évben mennyi haladást értek el az egyes országok az üvegházhatású gázok csökkentése, a megújuló energiák elterjesztése, az energiafogyasztás mérséklése és a hatékony éghajlatvédelmi stratégiák megalkotása… Tovább »

Javaslatok a Fővárosi Közgyűlésnek az élhetőbb Budapestért

2023. december 6.

Hírek

A Fővárosi Önkormányzat idén is lehetőséget biztosított arra, hogy a budapesti székhelyű civil szervezetek javaslatot tegyenek a Fővárosi Közgyűlés következő évi munkatervének összeállításához. A Levegő Munkacsoport 13 olyan javaslatot terjesztett elő, melyek megvalósításával rövid idő alatt és viszonylag alacsony költséggel jóval élhetőbbé válna Budapest.

Eljutnak-e az uniós források Magyarországra?

2023. december 1.

Hírek

Az Európai Unió országainak kormányait tömörítő Európai Tanács az Európai Bizottság javaslata alapján minden évben országspecifikus ajánlásokat fogad el. Esélylatolgatás az országspecifikus ajánlások tükrében.