A Levegő Munkacsoport szerint ránk fér a 30 kilométeres sebességkorlátozás

2021. október 12.

Hírek

Régóta zajlik a vita a 30 km/órás sebességkorlátozásról lakott területeken. Most az Európai Parlament állt ki mellette: a közlekedésbiztonság javítása érdekében egyebek mellett 30 km/órás korlátozás bevezetését javasolja. A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint a korlátozás bevezetése számos egyéb előnnyel is járna.

Napi 500 forintos matricával lehetne kezdeni a budapesti dugódíjat

2021. szeptember 24.

Hírek

Rövid idő alatt be lehetne vezetni egy napi 500 forintos úthasználati díjat a Budapest határát befelé átlépő gépjárművekre. A Levegő Munkacsoport azt valószínűsíti, hogy egy ilyen díj hatására egy időre megszűnne a forgalmi dugók jelentős része, javulna a levegő minősége és kissé fellélegezhetne a város.

Aláírásgyűjtést indított az ENSZ a 30 km/órás sebességkorlátozásért

2021. szeptember 19.

Hírek

Az Európai Mobilitási Hét kapcsán arra hívja fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport, hogy „Utcák az életért” (Streets for Life) néven kampányt indított az ENSZ. A kampány részeként még tavasszal aláírásgyűjtésbe kezdtek, azt szeretnék elérni, hogy világszerte 30 km/órás sebességkorlátozást vezessenek be azokon a területeken, ahol emberek élnek, sétálnak és játszanak.

Előre lehetett látni az „autósbarát” intézkedések kudarcát

2021. szeptember 10.

Hírek

Egyáltalán nem csökkentek a dugók a nagykörúti lámpaprogram átállításának és egyes utcák forgalomcsillapítása visszavonásának a hatására. A Levegő Munkacsoport már az intézkedések bevezetése előtt arra figyelmeztette Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Magyar Autóklub nyomására tett lépések még többeket fognak autójuk használatára ösztönözni.

A kormány felemás vasúttámogatási politikája

2021. szeptember 1.

Hírek

A vasút versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen a légi és közúti közlekedés támogatásának megszüntetése. A Levegő Munkacsoport támogatja a célkitűzést, azonban aligha valósítható meg, ha a kormány továbbra is hatalmas összegekkel támogatja a légi és közúti közlekedést.

A strasbourgi bírósághoz fordul a Levegő Munkacsoport a budapesti levegőminőségi terv miatt

2021. augusztus 18.

Hírek

Nem alkalmas a zöldhatóság Budapestre és környékére készített levegőminőségi terve a légszennyezettség érdemi csökkentésére – ezért fordult bírósághoz évekkel ezelőtt a Levegő Munkacsoport. A pert a Kúria nemrég azzal zárta le, hogy az ilyen terveket nem lehet bíróság előtt eredményesen megtámadni. Ez azonban sérti a lakosság nemzetközi egyezményekben biztosított jogait. A Levegő Munkacsoport panaszt nyújtott… Tovább »

Számos városban jól működik a dugódíj

2021. augusztus 11.

Hírek

A Levegő Munkacsoport nemrég petíciót indított, arra kérve a Fővárosi Önkormányzatot, hogy készítsen megvalósíthatósági tanulmányt egy minden személy- és tehergépkocsira kiterjedő budapesti útdíjról. A kilométer- és szennyezésarányos díjból származó bevételt részben visszajuttatnák a rászoruló budapestieknek, részben pedig a környezetkímélőbb közlekedésre fordítanák.

Levegő Klub V. – Zöldrefestés

2021. június 22.

Hírek

A Válts irányt! projekt keretében a Magyar Közlekedési Klub a Levegő Munkacsoport közreműködésével Levegő Klubot szervezett, az esemény Zoom-on volt megtartva, téma a zöldrefestés, annak számos aspektusa, a cégek, a kormányzat zöldre festése, és ehhez képest az emberek lehetősége, választása volt.

Budapesti útdíj bevezetését sürgeti a Levegő Munkacsoport

2021. június 18.

Hírek

Óriási károkat okoz a budapestieknek a hatalmas gépjárműközlekedés. Jelentősen hozzájárul a fővárosi rossz levegőhöz, ami miatt évente mintegy 2500 idő előtti halálozás és 200 000 megbetegedés történik. Számtalan szív- és keringési elégtelenség, az asztma és a tüdőrák kialakulása is erre vezethető vissza. Petíciót indítottak a levegőszennyezés csökkentéséért.