Hortobágy, a dicső rónaság

2023. november 10.

Hírek

50 évvel ezelőtt, 1973-ban a Hortobágyon alakult meg Magyarország első nemzeti parkja, amely nemcsak az első, de a legnagyobb és legismertebb nemzeti park is hazánkban – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a „Hortobágy, dicső rónaság…” 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park című kiállítás megnyitó ünnepségén.

Megújult a Magyar Mezőgazdasági Múzeum állandó halászattörténeti kiállítása

2022. szeptember 18.

Hírek

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban alapítástól kezdve folyamatosak a halászatot bemutató kiállítások. A megújult kiállítás célja, hogy emléket állítson a magyarság egyik ősfoglalkozásának, a halászatnak, megmutassa, milyen sok halfaj él vizeinkben, rávilágítson arra, hogy a halászat és a horgászat az egyik legkisebb ökológiai lábnyomot hagyó tevékenység, valamint népszerűsítse a halhúsfogyasztást.

MI ALAKÍTJUK Agrár • Környezet • Védelem  Új állandó kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

2019. június 20. - 2019. december 31.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Programok

Június 19-én 11 órakor nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új állandó kiállítása a Vajdahunyadvárban. A Mi alakítjuk / Agrár ⦁ Környezet • Védelem című tárlat célja a természetközeli- és a mezőgazdasághoz, emberi jelenléthez kapcsolódó élőhelyek egy-egy kiemelt, aktuális környezetvédelmi kérdésének bemutatása. A kiállításban azokra a sokakat foglalkoztató környezeti kérdésekre irányítják rá a látogatók figyelmét,… Tovább »

BŰVÖS ÓCEÁN – Titkos tengeri küldetés Kiállítás és játék

2017. március 18. - 2017. április 30.

Helyszín: Budapest Városliget Vajdahunyadvár

Programok

A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli tengeri tájra érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve titkos küldetés részesei lehetnek. A tengerifű kusza zöldjében fürge apróhalak cikáznak, a szúrós őrtornyok rejtekéből szeszélyes kardhalak kémlelik az óceáni tájat. Fátyolos fény dereng, bálnák énekét hozza az éjszínű víz, a cirkáló súlyos horgonya tompa morajlással földet ér. … Tovább »

Érték a talpad alatt – időszaki kiállítás

2015. november 25. - 2016. február 28.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Programok

A Talajok Nemzetközi Éve rendezvénysorozat alkalmából „Érték a talpad alatt” címmel időszaki kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban. Az interaktív tárlat szervezésében és kivitelezésében a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyújtott szakmai segítséget. Hiánypótló és időszerű ez az esemény, mivel Magyarországon ezzel a fontos természeti elemmel, a talajjal kapcsolatos kiállítást az… Tovább »

TITOKZATOS SZAVANNA – Gyere el a bűvös talizmánodért! Kiállítás és óriástársasjáték

2015. szeptember 19. - 2015. november 01.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Programok

A látványos interaktív kiállításba lépve a látogatók egy afrikai kalandtúrába csöppennek, ahol tudásukat és szemfülességüket próbára téve szerezhetik meg mágikus talizmánjukat. A nap izzó gömbként emelkedik a látóhatár felé, a fűszálakon még harmatcseppek hintáznak. A tengerként hullámzó fűmezőből szigetként magasodik ki egy-egy magányos fa lombkoronája. Ez a szavanna, a tekintélyt parancsoló nagyvadak, a fürge antilopok, a… Tovább »

A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak

2014. szeptember 12. - 2015. február 20.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Programok

Szilaj, nomád vagy villanypásztor? Mire jó a juhászkampó? Miért fehér a gulyás komondora? Mit üzen a pásztor-távíró? Kinek szól a csordás kürtje? Ezekre és számos egyéb kérdésre is választ ad a Magyar Mezőgazdasági Múzeum A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak című új, őszi időszaki kiállítása, mely a magyar pásztorélet múltján és jelenén vezeti végig… Tovább »

Színek, ízek, illatok… időszaki kiállítás megnyitó

2013. szeptember 26.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Sajtótájékoztatók

Szeretettel meghívlak Titeket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Színek, ízek, illatok… – Érzékszervek élményei a kertben és a kertből címmel megrendezett új időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére, 2013. szeptember 26-ra  11 órára, a Vajdahunyadvárba.