Érték a talpad alatt – időszaki kiállítás

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2015. november 25. - 2016. február 28.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Talajok Nemzetközi Éve rendezvénysorozat alkalmából „Érték a talpad alatt” címmel időszaki kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban. Az interaktív tárlat szervezésében és kivitelezésében a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyújtott szakmai segítséget.

Hiánypótló és időszerű ez az esemény, mivel Magyarországon ezzel a fontos természeti elemmel, a talajjal kapcsolatos kiállítást az elmúlt ötven évben mindössze egy alkalommal rendeztek. A talaj feltételesen megújuló (megújítható) természeti erőforrás. Állapotának romlása nagyon gyors lehet, míg kialakulási és regenerációs folyamatai rendkívül lassúak. 10 cm talajréteg mintegy 2000 év alatt alakul ki. A talaj tehát olyan természeti erőforrás, amelyre növekvő környezeti terhelés nehezedik, és amelyet ezért közösen kell megvédenünk.

2015-öt az ENSZ 68. Közgyűlése a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította. A rendezvénysorozat részeként november 25-től látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum „Érték a talpad alatt” című időszaki kiállítása a Vajdahunyadvárban. A kiállítás témái közt szerepel a talaj szerepe, fontossága, a talajt károsító, pusztító tényezők, a talajvédelem célja, a hazai talajtípusok, valamint a fenntartható talajhasználat is. Mindezt a talajjal, talajvédelemmel kapcsolatos tárgyak, műszerek, könyvek, monolitok, diorámák szemléltetik számos kiegészítő információval és képpel.
A kiállítás megkülönböztetett figyelmet szentelt a fiatal generáció, a gyerekek, kisiskolások talajjal, termőfölddel kapcsolatos érdeklődésének felkeltésére, talajvédelmi ismereteinek bővítésére: őket interaktív foglalkoztató játékokkal is várja a Múzeum.
A 2016. február 28-ig látogatható tárlat iskolás csoportoknak és családoknak egyaránt kiváló programlehetőség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás