Kockázatok és mellékhatások: intenzív osztályra küldheti az egészségügyet a klímaváltozás

2024. január 19.

Hírek

A klímaváltozás egy szinte már mindannyiunkat veszélyeztető és növekvő egészségügyi kockázat. A hőhullámok jelentik a legnagyobb veszélyt: 2000 – 2019 között évente közel 500 ezerrel többen haltak meg az extrém meleg miatt (a 65 év felettieknél drámai, 68%-os a növekedés az elmúlt években), és csak 2021-ben 470 milliárd munkaóra veszett el, ami kb. 669 milliárd… Tovább »

Megágyaztunk a járványoknak

2020. április 18.

Hírek

Amióta a tudomány a klímaváltozással riogatja az emberiséget, azóta szerepel a prognózisok között az új fertőző betegségek megjelenése vagy a régiek feléledése.

A halálokok fele ismeretlen

2017. május 20.

Hírek

A világban történt összes haláleset több mint felének okáról nincs adat – derül ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) jelentéséből. 830 nő halt meg naponta a terhességgel vagy a szüléssel összefüggő szövődményekben. Évente 468 ezer embert – négyötödrészt férfit – gyilkolnak meg.

Már a római birodalomban is pusztított a malária

2016. december 8.

Hírek

Már 2000 éve, az ókori római császárság idején is létezett a malária: az olasz félsziget bizonyos régióiból származó emberi maradványokban először találtak közvetlen genetikai bizonyítékot arra, hogy a malária a római birodalomban is szedte áldozatait.

Emberszagos szúnyogirtás

2016. augusztus 10.

Hírek

Új módszerrel állítanak csapdát a szúnyogoknak Kenyában. Emberszaggal vonzanák be a csapdába a vérszívókat, hogy így csökkentsék a maláriás megbetegedéseket.

Vegyszer helyett pókkal a malária ellen

2014. október 14.

Hírek

Egy új kutatás szerint a malajziai ugrópók lehet a malária elleni harc legújabb fegyvere. Új-zélandi, szingapúri és maláj tudósok felfedezték, hogy ez a pókfaj az első és eddig egyetlen ragadozó, amely a rovar életciklusának minden fázisában, vagyis lárvaként, bábként és rovarként is megeszi a szúnyogot.

Malária: évi 660 ezer halál

2013. április 20.

Hírek

Világszerte 3,3 milliárd embert fenyeget, évente pedig 660 ezer halálos áldozatot követel a malária – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a betegség elleni küzdelem közelgő, április 25-i világnapja előtt ismertette a kórral kapcsolatos adatait.

Cápák a gyiloklista végén

2012. augusztus 21.

Hírek

A Madagaszkártól keletre az Indiai-óceánon található, Franciaországhoz tartozó Réunion szigete körül történt, júliusban egy esetben emberhalállal végző cápatámadások nyomán a francia és a nemzetközi médiában számtalan riasztó cikk jelent meg a gyilkos tengeri ragadozóról. A párizsi Le Figaro azonban figyelmeztet: a média hatására téves kép alakul ki, a cápa messze nem a legöldöklőbb állat, sőt!