Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Egészen döbbenetes megállapításokra jutott egy friss, globális felmérés: a kétéltűek több mint 40 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye, így az eltűnés szélére kerülhetnek a békák és a szalamandrák is.

A maláriát terjesztő szúnyogfajok egyedszámát is szabályozzák például a szúnyoggal táplálkozó békafajok – ha ezek egyedszáma csökken, vagy kihalnak, akkor az az emberek szemszögéből is komoly veszélyeket hordozna magában.

„Gyorsabban tűnnek el a kétéltűek, minthogy vizsgálni tudnánk őket, pedig hosszú a listája annak, hogy miért kéne vigyáznunk rájuk: például az orvostudományban betöltött szerepük, valamint a kártevők elleni védekezés miatt, de a környezeti viszonyokra is figyelmeztetnek, és a bolygót is szebbé teszik” – hangsúlyozza Kelsey Neam, a Re:wild természetvédelmi szervezet ökológusa.

Nature folyóiratban publikált kutatás szerint 2004 előtt a kétéltűek pusztulásáért 90 százalékban a betegségek és az élőhelyük elvesztése volt a felelős. Ezzel szemben manapság a fő oka a pusztulásuknak az éghajlatváltozás. Ez az egy tényező önmagában 39 százalékban felelős az egyedszám csökkenéséért, de nincs sokkal lemaradva a második helyen álló élőhelyvesztés sem. Pedig ezek a fajok különösen érzékenyek az efféle környezeti változásokra – ezek pedig a kihalásukhoz vezethetnek.

Jennifer Luedtke, a Re:wild környezetvédelmi szakembere, valamint kollégái összesen 8011 kétéltűfajt értékeltek vizsgálataik során, hogy így frissítsék az egyes példányok veszélyeztetettségi státuszát, melyet utoljára 2004-ben végeztek el – derül ki a Science Alert cikkéből.

A helyzet, mint az a fentiekből már sejthető, az eltelt közel 20 év során csak romlott – és ebben az emberi tevékenységnek is szerepe van. A jövőben a változó körülmények miatt számos faj halhat ki, vagy csökkenhet jelentősen az egyedszáma – a kutatás megállapításai ugyanakkor segíthetnek az állatok megmentését célzó törekvésekben. Ezekre már csak azért is szükség lehet, mert az ember szempontjából is fontos szerepük van a kétéltűeknek: segítenek szabályozni például a maláriát terjesztő szúnyogpopulációt is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás