Szalamandrák az utakon!

2024. március 15.

Hírek

A szalamandrák is elindultak szaporódóhelyeik felé. Vigyázzunk rájuk!

A szalamandrák utódgondozásának evolúcióját vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport

2022. október 22.

Hírek

Az ELKH-DE Reproduktív Stratégiák Kutatócsoport és az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatóinak közreműködésével közel 200 szalamandrafaj szaporodását tanulmányozta egy nemzetközi kutatócsoport. A projekt keretében azt vizsgálták, hogy az egyes fajok milyen feltételek esetén őrzik a petéiket, és melyik szülő teszi ezt.

A békapusztulás ránk nézve is intő jel

2020. május 8.

Hírek

A sikondai tónál kifeszített mentőhálóban idén mindössze 165 béka akadt fenn. 2005 és 2010 között átlag hússzor ennyi békát vittek innen tóba a zöld aktivisták. Az orfűi tavak terelőhálóiban 670 békát találtak, pedig itt az ezredforduló utáni években a mentett egyedszám meghaladta a hatezret.

Megvan a békagyilkos gomba eredete

2018. május 11.

Hírek

Kelet-Ázsia lehet az eredeti hazája a kétéltűeket világszerte pusztító gombának – derül ki egy új nemzetközi kutatásból, amelyet a londoni Imperial College vezetett, és amelyben a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, dr. Vörös Judit is részt vett.

Budapesten is élnek szalamandrák

2015. február 6.

Hírek

Vörös Judit kétéltű-kutató munkatársaival 2008-ban egy új populációt fedezett fel a fővárosban. Kimutatta azt is, hogy a Dunától keletre és nyugatra élő szalamandrák genetikailag elkülönülnek egymástól.

Óvd a targyíkot a kiránduláson!

2013. október 20.

Hírek

Az őszi esős időszakban az erdei kirándulásaink során szalamandrákkal is találkozhatunk. A színpompás avarban nehéz észrevenni a sárgás foltokkal gazdagon díszített apró állatokat. Ám ha abban a szerencsében van részünk, hogy élelmiszerszerző körútja keresztezi a miénket, érdemes alaposan szemügyre venni a targyíkként is ismert kétéltűt, hiszen legközelebb csak a téli hideg elmúltával akadhatunk rá a… Tovább »