Európa unikális rovara, a sisakos sáska

2024. március 25.

Hírek

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Vajon miért olyan különleges ez a faj? Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Mentsvár lehet a beporzó rovaroknak a vadvirágos táblaszegélyek telepítése

2024. március 11.

Hírek

A beporzó rovarok állománya világszerte drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben, főként az élőhelyek gyors átalakulása és az intenzív mezőgazdasági művelés miatt. Mindez a biológiai sokféleség csökkenésén túl jelentős élelmezési problémákat is felvet, kultúrnövényeink beporzását ugyanis jórészt e rovarok végzik, összességében pedig az emberiség élelmének 30-35 %-a függ munkájuk sikerétől. Védelmük fontosságára és lehetőségére a március… Tovább »

A lándzsás útifű nemcsak köhögés ellen jó, kiváló modellnövény is

2024. március 9.

Hírek

A növényi populációk működésének pontosabb megértéséhez vitt közelebb a sokunk által csak gyógy- vagy gyomnövényként ismert lándzsás útifű. A MATE munkatársának részvételével zajlott nemzetközi kutatásról a napokban jelent meg publikáció az ökológiai szakterületen rendkívül nívós Functional Ecology szakfolyóiratban.

Felszámoló kekva – (A) MATE s(z)aga I.

2023. október 8.

Hírek

„A gödöllői kekva a duplatelket szeretné azonnal eladni, hogy súlyosan megrendült pénzügyi állapotát valahogyan egyenesbe hozza. Csányi Sándor kuratóriumi elnökségével és Gyuricza Csaba rektorságával mégsem a parttalan jólét köszöntött erre a közösségre, hanem – reménykedem (tehát vagyok), hogy csak pillanatnyilag – az ellenkezője. Csányi Sándor mégsem mindenható, dacára, hogy a nevére vette a Soproni Egyetemet… Tovább »

Világelső a MATE egyetemi komposztálótelepe

2023. szeptember 1.

Hírek

A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúrával. Így a MATE a világ egyetlen olyan egyeteme, ahol saját komposztálótelepén teljes körű helyben hasznosításra van lehetőség, sikeresen megvalósítva ezzel a biológiai körforgásos gazdaságot.

A meleg fehér fény segít távol tartani a poloskákat

2023. augusztus 30.

Hírek

Magyar kutatók az ázsiai márványospoloska összetett szemeinek spektrális érzékenységét vizsgálták. Eszerint az emberi szem számára pirosas, sárgás fényeket a legkevésbé, míg a kék és ultraibolya fényeket a leginkább kedvelik e rovarok, vagyis a rövidebb hullámhosszakban gazdag hideg fehér fényű lámpák vonzóbbak a poloskák számára, mint a meleg fehér fényűek.

Vadonélő mosómedvékre bukkantak egy Budapest környéki erdőben

2023. augusztus 9.

Hírek

Vadonélő mosómedvéket filmeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői vadbiológus kutatói egy Budapesttől 30 kilométerre fekvő erdőben. Mivel a mosómedve invazív faj, akár a hazai őshonos állatfajokra is veszélyt jelenthetnek.

Dimény Imre mellszobra – a reménybeli MATE-szoborpark első darabja

2022. október 26.

Hírek

Dimény Judittól kaptam meghívót édesapja szoboravatására. 2022. október 25. Okom volt rá, hogy elmenjek, mert bár miniszter mostanában már bármelyik pártkatona lehet ma, szakminiszter kinevezésre esély sincs. Dimény Imre 1967 és 1975 között földművelésügyi és élelmezésügyi miniszter volt.