A rovat kizárólagos támogatója

„A gödöllői kekva a duplatelket szeretné azonnal eladni, hogy súlyosan megrendült pénzügyi állapotát valahogyan egyenesbe hozza. Csányi Sándor kuratóriumi elnökségével és Gyuricza Csaba rektorságával mégsem a parttalan jólét köszöntött erre a közösségre, hanem – reménykedem (tehát vagyok), hogy csak pillanatnyilag – az ellenkezője. Csányi Sándor mégsem mindenható, dacára, hogy a nevére vette a Soproni Egyetemet is. Az Európai Unió pénze és kapcsolatrendszere nélkül – az általános eladósodás mellett – azonban itt sem megy. A nemzeti tőkésosztályunk mégis csak olyanféle, mint bármelyik elsőgenerációs felkapaszkodott. Kapar a kurta! Történetesen először a budai campus (hajdani, ismertebb nevén Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem) kiköltöztetéséről, kiürítéséről és a terület értékesítéséről lett volna szó. A villányi úti budai campus vezetőinek meg kellett tervezniük, hogy milyen helyiségekre tartanának igényt Gödöllőn, ahol majd a reménybeli hatalmas építkezés kezdődik.

A politikailag vezérelt kekvakuratóriumok azonban nem tetszőek az EU-nak, amely így a támogatásokat visszatartja. Ez itt patthelyzetnek tűnik. De még az EU-döntés megelőzően sem láttam úgy, hogy a budai campus tanárai és ismerői kitörő örömmel fogadták volna a gödöllői áthelyezés ötletét. Sőt! Az arborétum egyesek szerint maradna, de az egyetem nélkül a sorsa megpecsétlődne […]

Lássuk Gyuricza Csaba meggondolatlan ígéretét, ami a MATE agráregyetemi képzését öt éven belül az első százban képzeli el, majd hosszabb távon a bolygó első harminc egyeteme között. Három év telt el. A MATE a 150-200-as sávban tanyázik. Pontszámait a QSWUR nem is jegyzi […] Nincs még új campus Gödöllőn, ahová a Budai költözne. Nem kellően ellaborált a Georgikon és Gyöngyösi campusok leállítása és új képzésre való átállítása. Kaposvár fejlesztése (agrárművészeti kara) vagy stagnálása is eldöntetlen. Aligha hiszem, hogy angol anyanyelvű tanáregyéniségek és nemzetközi kutatási háttér nélkül (lásd bukásunk az ERC pályázatokban) be lehet kerülni az első harminc agráregyetem közé. Ehhez olyan avatatlan ígéret kellett, ami számolt azzal, hogy urambátyámék úgysem kérik számon az egetverően elrugaszkodott dolgainkat, amely a valósággal köszönőviszonyban sem áll. Majd kimagyarázzuk, és addig már majd mindenki kötésig áll velünk a gumipitypangban […]

…a rendszerváltás utáni kormányok számára az MTA és egyetemi ingatlanok vadászterepnek voltak tekintendők, és a pasaréti ingatlanokra mindig akadt újgazdag áhítozó. Nincs róla szó, hogy a Villányi úti egyetemi telek megmenekült volna, csak sorsa később teljesül be. Kell a nemzeti tőkésosztálynak a kiemelt telek, valamibe nekik is be kell fektetni […] Nem lett az akkori kiköltöztetésből semmi, hiszen az ellenállás nagy volt, és Kóka igyekvő politikai zavarában maga ellen hangolta a közvéleményt is. Az MTA-n – Vizi E. Szilveszter elnökletével – többen bólogattak a fejleményekhez. A Herman Ottó úti terület lehetséges értékesítése felé fontos lépések voltak az MTA – Pálinkás József vezette – kutatóközpontokba szervezése, majd az MTA kutatótelepeire vonatkozó tulajdonszerzéséről rendelkező törvény. Utóbbiból a Herman Ottó úti telep – nem kizárólagos MTA-üzemeltetésű lévén – kimaradt. A terület megszerzéséhez – újabb politikai fordulatként – először is a tudománypolitika központosítását kellett megoldani. Ez megtörtént az MTA kutatóhálózatának leválasztásával. A rombolás után kellett volna következnie Palkovics László építkezésének, de erre nem volt kanala. Nem az építkezés bajnoka volt, csak a rombolásé.

Az én véleményem szerint szinte minden totális kudarc volt, amihez miniszteri működése során hozzáért. Létrejött és stagnált a ELKH kutatóhálózata, az orbáni tudománypolitika Palkovics László segítségével félretolta a nála hitelesebb MTA adminisztrációt. Hagytuk! Csak utólag derült ki, hogy Palkovics miniszternek fogalma sincs róla, hogy mit is kellene kezdeni a rászakadt hatalommal. 2022-ben félreállt, szakállat növesztett, és köszöni jól van a Széchenyi Egyetem kuratóriumi elnöki székében. Ez volt az ügyben felmutatható saját eredménye! Nem éppen egetverő.

(folytatása következik)
Darvas Béla bővebb cikke >>>

Nyitókép: Palkovics László az MTA hóhéra. Montázs: civilhetes.net

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás