Viccet csinált magából a bíróságon a kormány a Mátrai Erőmű adatkérelmi perében

2024. április 14.

Hírek

A kormány vagy hazudott, vagy a magyar energiapolitika egyik fajsúlyos kérdésében szakmai anyagok helyett egy kristálygömb és a tenyérjóslás segítségével hozza meg a döntéseit. Így összegezte a Greenpeace a Mátrai Erőmű üzemidejének meghosszabbítása miatt indított adatkérelmi perének legújabb, abszurd fejezetét.

Nettó klímabűncselekmény a Mátrai Erőmű működtetése

2024. március 13.

Hírek

Megadta a környezethasználati engedélyt a Heves Vármegyei Kormányhivatal, így 2029. március 12-ig üzemelhet a Mátrai Erőmű, derül ki a kormányhivatal oldalára feltöltött határozatból. A Greenpeace Magyarország a Facebook-oldalán arról posztolt, hogy pár órával a határozat megjelenése előtt akcióztak az erőmű előtt, mert a szervezet szerint „nettó klímabűncselekmény” az erőmű működése.

Szélerőmű a közeli jövőben nem, de szivattyús erőmű épülhet Magyarországon

2023. november 30.

Hírek

Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint 2029 előtt nem nagyon lesznek új szélerőművek az országban. Már a megvalósítási tanulmány készül az ország első szivattyús erőművével kapcsolatban – derült ki Lantos Csaba beszámolójából, melyet az Országgyűlés gazdasági bizottságának éves gyűlésén ismertetett.

A “Zombi Mátrai Erőmű” lignites kormányhatározat újabb szög az igazságos átmenet és uniós forrásaink koporsójába

2023. november 21.

Hírek

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a november 16-i kormányhatározat a fosszilis függőség sürgős csökkentése és igazságos átmenet helyett további évtizedekre súlyosbítja egészségkárosító, szennyező lignit- és fosszilisgáz-függésünket. A határozat és a Mátrai Erőmű környezethasználati engedélye 2029 végéig való hosszabbítási terve egyértelmű hadüzenet a szénkivezetésnek: akármennyi közpénzbe, uniós forrás-veszteségbe és szennyezésbe is kerül, a Mátrai Erőmű… Tovább »

Földgázprojektek helyett a lakóépületek korszerűsítését sürgeti a Greenpeace

2023. május 31.

Hírek

A magyar társadalom és gazdaság számára sokkal előnyösebb lenne, ha az új, a kormány által tervezett földgázprojektre szánt 100 milliárdokat  a lakóépületek energetikai korszerűsítésére, azaz energiaigényük csökkentésére és megújuló energiaforrások hasznosítására fordítanák – derül ki a Greenpeace megbízásából az Európai Energia- és Klímapolitikai Intézet által készített tanulmányból.

500 milliárdot fizettünk rá a rezsicsökkentésre

2023. május 24.

Hírek

Az alacsony lakossági energiadíjak fenntartása érdekében tavaly 476 milliárdnyi közpénzzel kisegített MVM Csoport ebből még 7,5 milliárd forint osztalékkal is megörvendeztette állami gazdáját.

Köhögnek a Mátrai Erőmű fél évszázados lignitblokkjai

2022. szeptember 30.

Hírek

Üzemzavarok miatt egyre sűrűbbek a leállások a Mészáros Lőrincéktől tavalyelőtt állami kézbe került, elavult és környezetszennyező mátrai lignitblokkokban, amelyeket ugyanakkor Orbán Viktor nagyobb teljesítménnyel is tovább működtetne.