Hirdetés

Megadta a környezethasználati engedélyt a Heves Vármegyei Kormányhivatal, így 2029. március 12-ig üzemelhet a Mátrai Erőmű, derül ki a kormányhivatal oldalára feltöltött határozatból. A Greenpeace Magyarország a Facebook-oldalán arról posztolt, hogy pár órával a határozat megjelenése előtt akcióztak az erőmű előtt, mert a szervezet szerint „nettó klímabűncselekmény” az erőmű működése.

Greenpeace-aktivisták tegnap délelőtt a Mátrai Erőműnél egy hatalmas homokórával figyelmeztették a magyar kormányt, hogy kifutunk az időből a klímaválsággal folytatott küzdelemben. Ezért klímabűncselekménnyel érne fel, ha meghosszabbítanák a Mátrai Erőmű üzemidejét.  A Greenpeace szerint a klímagyilkos Mátrai Erőművet, mely hazánk szén-dioxid kibocsátásának 7-8%-ával járul hozzá a klímakatasztrófához, a kormány korábbi nyilatkozatainak megfelelően legkésőbb 2025 végén be kell zárni, és a tervezett gázerőműveket sem szabad megépíteni. A zöldszervezet ezért keresetet nyújtott be a bíróságra a kormány ellen, mert nyilvánosságra szeretné hozni, hogy a magyar kormány milyen alapon döntött a további klímapusztítás mellett. A Greenpeace szerint a magyar embereknek joguk van azt is tudni, hogy a kormány mennyi adóforintból tervezi finanszírozni a lakosság és a környezet további szennyezését.

Még 4 év környezetpusztítás? Még 4 év klímarombolás? Még 4 év mérgezés?

Amikor végképp nem érted, hogy mi történik. Alig két-három órával azután, hogy a Greenpeace-aktivistái a Mátrai Erőműnél akcióztak, az erőmű környezetvédelmi(!) engedélyt kapott arra, hogy további 4 évig üzemelhessen.

Mintha nem a kormány mondta volna, hogy le kell állnia az erőműnek 2025-ben, mert drága és szennyező az üzemeltetése. Mintha nem bocsátana ki még mindig 3,5 millió tonna szén-dioxidot évente az erőmű a másfél fokos párizsi cél elérésének küszöbén, vagy mondjuk ki: a klímakatasztrófa kapujában. Mintha nem eregetne az erőmű mérgező higanyt folyamatosan határárértéken felül.
Miért nem tűnik fel a kormánynak, a hatóságnak, hogy nettó klímabűncselekmény az, ami történik?! Miért természetes, hogy tovább szórhatja ránk a mérgező anyagait, és pusztíthatja tovább a környezetet?
Nincs itt semmi látnivaló? Tényleg? Mehet minden tovább, ahogy eddig? Mi további jogi lépéseket tervezünk, mert bármit is állít a kormány, és bármit is állítanak a hatóságok: nincs időnk a további klímabűnözésre!

További részletek a Greenpeace honlapján >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás