Hírek
Évek óta pusztulnak az ültetvények a világ két legnagyobb narancsexportőr országában, de az idei krízis lehet az eddigi legnagyobb. Magyarországon két év alatt 79 százalékot drágult a narancslé, a fogyasztásunk ezért majdnem felével esett vissza. A szakma kétségbeesetten keresi a kiutat, és fontolgatják: törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy a mandarinlével felütött lé is narancslé lehessen. Egyszeri fogyasztóként… Tovább »
Hírek
Ha C-vitamin kell, akkor jöhet a citrom, a narancs. A déligyümölcsökkel azonban az a helyzet, hogy bármilyen egészségesek, héjukból egészségre káros vegyi anyagok is a szervezetünkbe kerülhetnek. Mennyire kell komolyan vennünk, hogy a citrusok héja veszélyes?
Hírek
A WWF jelentése szerint a fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek (mint például a kávé vagy a narancs) elérhetőségének és árának megváltozásában is.
Hírek
Az időjárási anomáliák, pl. a növekvő aszály nem csak a kávét és a narancslevet veszélyezteti a világpiacokon: a mandulatermés is emiatt fog visszaesni az előrejelzések szerint. És mi lesz az ausztrál mákkal?
Sajtótájékoztatók
Az Európában elfogyasztott narancslé 80%-a Brazíliából származik, és az ital útja a fogyasztókig elégedetlenséggel és méltánytalansággal van kikövezve. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és Bombera Krisztina Brazíliában forgatott filmjében bemutatja azokat az embertelen munkakörülményeket, amelyek között a Magyarországon is legnépszerűbb gyümölcsléként fogyasztott narancslé készül.
Hírek
Erre gondoljon, mielőtt megiszik egy pohár narancslevet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete Bombera Krisztinával riportfilmet készített a brazil narancslégyártás visszásságairól. Embertelen munkakörülmények, rabszolgamunka és az európai szupermarketláncok szerepe.
Hírek
Fokozottan kell ügyelni a citrusfélék héjának felhasználásakor, mert a távoli helyekről Magyarországra kerülő gyümölcsökön felületkezelést végeznek, így a héj alkalmatlan lehet a fogyasztásra – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.