Az EU Tanácsa elfogadta az unió közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

2024. május 16.

Hírek

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen elfogadta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálatát, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, és nagyobb rugalmasság biztosítása bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében – írta közleményében az uniós tanács.

PERMAKULTÚRA – hónapról hónapra

Kiadványok

Ez a könyv útmutató azok számára, akik a növénytermesztés más, ökologikusabb és gazdaságilag is járható módját keresik. Ha elfogadjuk a permakultúra rendszerét, ezáltal áttérünk a sokkal megfontoltabb fogyasztásra, és takarékosan bánunk az erőforrásokkal is.

Tányérunkon a változás

2024. február 22.

Hírek

Bármilyen étrendet követünk, mindannyian tudunk tenni a környezetünkért.  A WWF legújabb jelentése az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó fenntarthatósági problémákat és a hazai átlagos étrendet mutatja be, hasznos tanácsokkal ellátva az olvasót.

Vegyszer helyett gilisztákat!

2023. október 3.

Hírek

Ha a földigiliszták országot alkotnának, ők lennének a negyedik legnagyobb gabonatermelők, évente mintegy 140 millió tonna élelmet köszönhetünk nekik.

Katasztrófa-agrárturizmus

2023. szeptember 28.

Hírek

Gyuricza Csaba ekétlenítő a génszerkesztést ajánlja az országnak. Sorban születnek a világvége hangulatú számvetések. Gelencsér András értékelése szerintem a helyén is volt. Most az kormány agrárkatonája is megpróbálja, hogy rátegyen egy lapáttal. Mit mondjak, engem nem győzött meg arról, hogy tudja miről picsog, de hát nem ezért szeretjük.

Kevesebb lehet a tej, a tojás és a hús is, mert a haszonállatok sem bírják a hőséget

2023. augusztus 2.

Hírek

A jelenlegi globális állattenyésztés egyszerre hajtja és szenvedi el a klímaváltozást: a hőstressz hatására csökken a gazdasági haszonállatok termelékenysége és termékenysége, és növekszik a betegségekkel szembeni fogékonysága és mortalitása. A kukorica lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, ami a sertés- és baromfiágazatnak sem jó hír.

Üzleti zöldülés: üres irodaépületből vertikális farm

2023. július 15.

Hírek

A koronavírus járvány okozta lezárások idején meghonosodott távmunka teljesen átalakította a fejlett országokban a munkavégzést. Sokan nem akarnak visszamenni az irodaházak dzsungelébe, és van, hogy ezt a munkáltatók sem erőltetik, mert számukra is költségcsökkentő, ha valaki otthonról dolgozik. Ezt viszont megérzik az ingatlanüzemeltetők, mert komoly fenntartási igényű épületek üresedtek meg. 

A pokoli hőségben így védheted növényeidet

2023. július 12.

Hírek

A szárazsággal szemben ellenálló kert nem merül ki a különböző kertészeti trükkök – mint például az árnyékolás, mulcsolás, csepegtető csövek alkalmazása – biztosításán. Hiába a sok hasznos módszer, ha nem nevelünk szárazságnak ellenálló növényeket.

Aszályveszélyhelyzeti operatív törzs: tüneti kezelés helyett a klímavészhelyzetre reagáljunk!

2022. július 29.

Hírek

A rendkívüli aszályhelyzet és a gazdák megnövekedett energiaköltségei miatt aszályveszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány. Kérdéses azonban, hogy a mostani szárazságot hogyan értékeljük: szokatlan időjárási jelenségként vagy a gyorsuló klímaváltozás tendenciáiba illeszkedő környezeti problémaként. Vajon az aszályveszélyhelyzeti operatív törzsben helyet kapnak klímakutatók és környezetvédelmi szakemberek?