Mi tehetünk, ha a postaládánkba széncinegék költöznek?

2021. március 1.

Hírek

Az MME-hez évente érkeznek információk postaládában fészkelő széncinegékről. A jelenség országosan általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető, és márciusban lehet idén először számítani rá – akár a nyár második feléig is eltarthat. A postaládákba épült fészkeket a bedobott küldemények veszélyeztetik.  Íme a megoldási lehetőségek.

Ezer új odú várja a hazatérő szalakótákat

2017. április 18.

Hírek

Új típusú, korszerűbb odúkra cserélték az elöregedett faodúkat, és számos, költésre alkalmas helyen újonnan kirakott odúk várják az Afrikából már hazaindult szalakótákat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Mit tehetünk, ha széncinege költözött a postaládába?

2017. március 7.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülthez minden évben több információ is érkezik postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt, gyakorinak tekinthető. A postaládákba épül fészkeket a napi használat során bedobott küldemények fizikailag is veszélyeztetik.

3 napig Kecskemét a szalakótavédelem nemzetközi fővárosa

2017. január 20.

Hírek

A hosszútávon vonuló madarakra – mint amilyen a gyönyörű kék madarunk, a szalakóta is – rengeteg veszély leselkedik vándorútjuk során. Ezért ezeket a fajokat nem elég csak a költőhelyükön védeni, nemzetközi összefogásra van szükség, és speciális fajvédelmi terveket kell készíteni.

A baglyok költését is segíthetjük műfészkekkel

2016. március 8.

Hírek

A hazai baglyok egy része lakott területen is él, jelenlétük a városokban elősegíti a sok problémát okozó kisrágcsálók biológiai úton történő ritkítását. A baglyok nem tudnak fészket építeni, így a mi segítségünk nagyon fontos a szaporodásukhoz.

Az év madarának telepít odúkat a Budapest Voices

2015. február 27.

Helyszín: Rákoshegy vasútállomás

Sajtótájékoztatók

A Budapest Voices énekegyüttes tagjai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) aktivistái odúkat készítenek és helyeznek ki búbosbankáknak február 27-én a XVII. kerületi Merzse-mocsár természetvédelmi területen.

Bagolyodú az Oláh-réten

2012. december 16.

Hírek

Az E-misszió Egyesület munkatársai és önkéntesei fokozottan védett bagolyfajunk, a 100.000 forint eszmei értékű kuvik számára helyeztek ki mesterséges fészekodút az Oláh-rét Természetvédelmi Területen.

Fenntartható odú, avagy ODOO

2012. augusztus 23.

Hírek

Jó egy éve kezdtünk el hallani a Solar Decathlon 2002 óta kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi, fenntartható építészeti versenyen induló műegyetemisták ODOO projektjéről.

Madarat lehet fogatni a bringásokkal

2011. május 9.

Hírek

Vasárnap elkísértük Halász Ferencet és Kürti Gábort – a Critical Mass két szervezőjét – újpesti otthonuk környékén egy madárodú-ellenőrzésre. Gyerekeiknek nagy örömet okozott a kirepülés előtt álló cinkefiókák látványa.