Annyira szennyes a Szajna, hogy elmaradhatnak az olimpiai triatlon úszóversenyek

2024. április 11.

Hírek

Ha a heves esőzések tovább rontanak a Szajna vízminőségén, előfordulhat, hogy törölni kell a párizsi olimpián a triatlon úszóversenyét, közölte a rendezvény elnöke, Tony Estanguet. A Surfrider Foundation Europe legutóbbi mérései szerint a folyó vizében riasztóan magas volt az E. coli baktériumok aránya.

Orbán Viktor olimpiai lázálmába Magyarország belerokkanna

2023. szeptember 2.

Hírek

Az atlétikai világbajnokság sikeres lebonyolítása után újfent napirendre került a kormány olimpiarendezési terve. Gazdaságilag irracionális elképzelés, hogy Magyarország ma olimpiát rendezzen – állítják a Népszava által megkérdezett gazdasági szakértők.

Orbán lázálmára, a budapesti olimpiára készül a kormány?

2023. március 29.

Hírek

A Duna és Puskás Aréna, az Atlétikai Centrum, a 20 ezres MVM Dome, a szegedi, tatabányai és győri több ezres csarnokok, valamint a felújított Hungexpo. Milliárdos beruházások, amik megtérülése kérdéses, de beleillenek a hazai Olimpia (láz)álomba. A Szabadon legújabb epizódjában a lehetséges budapesti Olimpiával foglalkozik.

Ismét “látszatkék” olimpia lesz Pekingben

2021. augusztus 17.

Hírek

Ahogy a 2008-as nyári, úgy most a jövő februári téli olimpia idejére akarják biztosítani a kínai hatóságok a megfelelő levegőminőséget Pekingben az ipari kibocsátás korlátozásával. Ez annak idején sikerült is, így a helyiek és a játékokon résztvevők egy hónapon keresztül láthatták a kék eget a kínai főváros felett, amely előtte és azóta is viszonylag ritka… Tovább »

Zöld olimpia? Borneó őslakosaitól lopták a fákat a japán olimpiai stadionokhoz

2021. augusztus 7.

Hírek

A tokiói olimpia megnyitó ünnepségén nagy szerepet kaptak a fák: a performansz részeként a japán ácsművészetet mímelő táncosok hoztak be öt fából készült óriási karikát, a kommentátorok pedig hosszan magyaráztak arról, hogy ezeket azokból a fákból készítették, melyeknek magjait még az 1964-es tokiói játékokra érkező sportolók ültették.

Presztízsből rémálom Orbán lázálma

2021. március 15.

Hírek

Arról még lehet vitatkozni, hogy nagy erőfeszítésekkel kihozhatnak-e nyereségesre egy olimpiát, de milliárdokat költeni egy olimpiai pályázatra, majd veszíteni a közpénz soha meg nem térülésének legbiztosabb módja. Újabban lasszóval kell fogni a városokat, amelyek hajlandóak lennének végigmenni a jelentkezési procedúrán, így aztán óriási blamától mentette meg magát a NOB, amikor bejelentette, hogy Brisbane-nel tárgyal a… Tovább »

A sportrendezvények pro és kontrája

2021. február 21.

Hírek

„A sport ereje képes megváltoztatni a világot” – mondta a Dél-afrikai Köztársaság egykori Nobel-békedíjas miniszterelnöke, Nelson Mandela, a 2000-es Laureus World Sports Awardson előadott beszédében. Mandela kijelentése helytálló: a sport számos jelentős globális társadalmi történés esetében vált a vélemény, vagy éppen a szolidaritás kinyilvánításának egyik fontos csatornájává. De milyen szerepet tölt be napjaink egyik legaktuálisabb… Tovább »

Lopakodó budapesti olimpia – pályázat hiányában is sorra épülnek a létesítmények

2019. június 9.

Hírek

Bár a kormány a 2024-es pályázat visszavonásáról döntött, nem került le végleg a napirendről a világjátékok rendezése, a létesítmények pedig sorra megépülnek. Az újkori olimpiák története, 1896 óta létezik a budapesti álom is a nyári játékok megrendezéséről. Sokáig úgy tűnt, hogy az eredeti rendező, a komoly anyagi gondokkal küzdő Athén nem vállalja a házigazda szerepét… Tovább »

Becsődölte Rio de Janeirot a foci vb és az olimpia

2018. szeptember 4.

Hírek

Fantasztikus tengerparti strandjával, a Copacabanaval vagy a Corcovado hegyen lévő Krisztus szoborral Rio az álmok városa – volt. Bűnözés, lerobbant infrastruktúra, sportra elpazarolt milliárdok.

Stadion helyett fákat a Margitszigetre!

2018. május 5.

Hírek

Ismét a megszokott “Fidesz recept”, kiemelt beruházássá nyilvánítva, a hatósági és a civil kontrollt kizárva, az emberek háta mögött döntve építenek be egy közparkot egy újabb fölösleges sportberuházás kedvéért. A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul az egészséges környezethez való alkotmányos jog sorozatos megsértése miatt.