Az 1973-as olajválság meghosszabbította az olajkorszakot

2022. szeptember 9.

Hírek

1973 őszén, nemsokkal a hatnapos háború után az olajtermelő országok úgy döntöttek, hogy erősen felnyomják az olaj árát, Szaúd-Arábia pedig embargót rendelt el az Egyesült Államok és Hollandia ellen, amiért fegyvert szállítottak Izraelnek.

Felborult olajpiac üresen úszkáló szupertankerekkel

2019. február 22.

Hírek

Általában igyekeznek elkerülni a hatalmas, kétmillió hordó olajat is szállítani képes tankerek üzemeltetői, hogy hajóik üresen közlekedjenek, hiszen akkor nem termelnek pénzt. Most azonban úgy alakult az olajpiac, hogy érdemes ezt meglépni, így egyszerre 12 szupertanker tart üresen a Közel-Keletről a Mexikói-öböl felé.

A zöldenergia fonákja

2017. december 11.

Hírek

Komoly geopolitikai konfliktusokat is okozhat a következő évtizedekben a megújuló energia terjedése. Bár a zöldforradalom esetében legtöbbször épp azt szokták kiemelni, hogy az energiafüggőség enyhítése révén csökkentheti az országok közötti ellentéteket, ez csak részben igaz. A G7 szerint ráadásul a függőség mellett teljesen új frontokat nyithat, korábban nem létező konfliktusforrások jelenhetnek meg.

Hasít a szaúdi olajtermelés

2016. augusztus 17.

Hírek

Iparági értesülések szerint Szaúd-Arábia augusztusi olajtermelésének növelésével készül erősíteni tárgyalási pozícióját az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők szeptemberi informális találkozóján, amelyen a globális olajtermelés befagyasztása lesz a fő téma.Hamarosan akár meg is előzhetik a jelenleg legnagyobb olajtermelő Oroszországot.

Olajozott bizonytalanság

2015. december 17.

Hírek

Hosszan tartó csökkenés után idővel ismét emelkedhet majd az olaj világpiaci ára, de 2016 még nehéz esztendő lesz a nyersanyagot drágábban kitermelő országok, így Oroszország számára is – vélekedett az MNO-nak Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója.

Az oroszok felpörgették az olajkitermelést

2015. október 3.

Hírek

Szeptemberben az előző havihoz képest 0,4 százalékkal, napi 10,74 millió hordóra nőtt Oroszország olajtermelése. Ez a Szovjetunió felbomlása utáni legmagasabb szint. Az oroszok behúzhatják az olajféket

Drasztikusan csökkenhet az olaj ára

2014. december 25.

Hírek

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) akkor sem mérsékelné olajtermelését, ha a nyersolaj hordónkénti ára 20 dollárra csökkenne – mondta Szaúd-Arábia olajipari minisztere. Védekezés a drága amerikai palaolaj, és a mélytengeri brazil kitermelés ellen.

Átrendeződhet a világ energiapiaca

2012. november 13.

Hírek

Szaúd-Arábiát megelőzve az USA 2017-re a világ első számú olajtermelője, és már 2015-re a legnagyobb gázkitermelője lehet – írta a Nemzetközi Energiaügynökség éves jelentésében. Az IEA szerint drámai módon változik a világ energetikai térképe, s ez lényegesen módosítja azokat a korábbi elképzeléseket, amelyek az energiaipar jövőjéről szóltak.