Pókbangó új lelőhelye a Dráva mentén

2023. május 16.

Hírek

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Dráva menti területeinek ártéri növényvilágával kapcsolatosan leginkább a mély fekvésű gyepek orchideáira gondolunk, de bármilyen furcsa is, az ártér magasabban fekvő „homokdombjain” száraz élőhelyeket kedvelő orchideafajok is előfordulnak.

A fantomtól a megörökítettig: egy „orchidióta” szerelmei

2021. január 27.

Hírek

Tizenévesen szeretett bele a hazai vadon élő orchideákba. Ma már a Debreceni Egyetem professzoraként kutatja, fotózza a kosborféléket. A napokban jelent meg 22. könyve. A magyarországi orchideák átfogó terepi útmutatója kapcsán Molnár V. Attila botanikus arról is mesélt, hogy hol, és hogyan kerülnek elő még ma is új fajok, hogyan változnak temetkezési szokásaink, és a… Tovább »

Magyarország orchideái

Kiadványok

A Magyar Tudományos Akadémia támogatásával, a Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszék kiadásában megjelent a Magyarország orchideái című könyv (szerzők: Molnár V. Attila & Csábi Miklós)

Növénygyilok a Mecsekben

2016. július 18.

Hírek

Nagy kár érte a Mecsekoldalban található városi parkerdőt, ugyanis ismeretlen tettesek kiástak és elvittek három tőnyi rendkívül értékes és csak a Mecsekben található ritka vadvirágot. A természetkárosítás mellett a legszomorúbb az, hogy a kiásott Janka-sallangvirágok nem élnek majd meg a tolvajok kertjében.

Európai kosborfélék és látonyafélék kutatása

2015. január 14.

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia Nagyterme

Programok

M E G H Í V Ó  az MTA Doktori Tanácsa meghívja Önt Molnár V. Attila „Európai kosborfélék (Orchidaceae) és látonyafélék (Elatinaceae) kutatása: taxonómiai és ökológiai esettanulmányok”  című MTA doktori munkájának 2015. január 14-én 11.00 órakor a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében (Budapest, V. Széchenyi István tér 9. II. emelet) tartandó nyilvános vitájára. Hivatalos bírálók: Podani… Tovább »

2014 kiváló orchideás év

2014. október 31.

Hírek

A talajlakó orchideák kevéssé ismert, de ennek ellenére jellegzetes tulajdonsága az ún. lappangás. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan egyedek, amelyek akár évekig nem virágzanak, csak a tőleveleik hajtanak ki, vagy akár meg sem jelennek a földfelszín felett, várva az ideális feltételeket.

Aggasztó trend az IUCN új vörös listáján

2014. június 15.

Hírek

A fenyegetett fajok számának növekedésére figyelmeztet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) aktualizált vörös listája, amelyen több mint 73 ezerre nőtt a felsorolt fajok száma, és közülük több mint 22 ezret fenyeget a kihalás veszélye.

Indonézia csodálatos orchideái

2013. április 19.

Hírek

Ha itt a tavasz, akkor itt az orchidea kiállítás ideje is. Mint minden évben, idén is várja látogatóit a tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítás a Magyar Orchidea Társaság rendezésében.

Orchideák veszélyeztetettsége

2013. április 17.

Helyszín: Keszthely Festetics György utca 7.

Sajtótájékoztatók

Ez alkalommal a Hétköznapi Tudomány előadás sorozatának keretében lesz botanikus vendége a keszthelyi Georgikon Karnak.

Tavaszi Orchidea Kiállítás a Vajdahunyadvárban

2013. április 26. - 2013. április 28.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Programok

„INDONÉZIA CSODÁLATOS ORCHIDEÁI” ORCHIDEA ÉS BROMÉLIA KIÁLLÍTÁS ÁPRILIS 26-28. KÖZÖTT A VAJDAHUNYADVÁRBAN (MEZŐGAZDASÁGI MÚZEUM) Ha itt a tavasz, akkor itt az orchidea kiállítás ideje is. Mint minden évben, idén is várja látogatóit a tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítás a Magyar Orchidea Társaság rendezésében. Ebben az évben a Társaság Indonézia vadregényes tájain, sűrű erdőségeiben, a vulkánok… Tovább »