Vállalhatatlan atommutyi

2024. július 19.

Hírek

Magyarországon aligha létezik atompártibb közszereplő Aszódi Attilánál, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanáránál, aki bővítési kormánybiztosként is szolgált, amíg politikailag tolerálhatónak érezte. Ezek az ő szavai a Forbes magazinban 2022 márciusából, amikor Putyin hadserege háborús helyszínné tette a csernobili és a zaporizzsjai atomerőmű területét is:

70 éve helyezték üzembe a világ első atomerőművét

2024. június 28.

Hírek

Hetven évvel ezelőtt az oroszországi Obnyinszk városában helyezték üzembe a világ első atomerőművét. Noha az 5 MW nemcsak mai, de akkori mércével mérve is kis teljesítménynek számított, a világ első atomerőművének elindítása korszakos jelentőségű volt, miután először állították a világon az atomenergiát az energiatermelés szolgálatába.

Az ukrajnai háború és a globális felmelegedés

2024. június 13.

Hírek

Százezrek vesztették életüket vagy szenvedtek életre szóló sebesüléseket az Ukrajna ellen már több mint két éve tartó orosz invázió során, ám most egy elemzés azt is megerősítette, hogy a véres konfliktus érezhetően felgyorsítja a globális klímaváltozást.

A Putyin elleni szankciók trójai falova a Paksot építő Roszatom

2024. április 17.

Hírek

A Moszkva elleni nyugati szankciók eddig nem tudták hatékonyan megfékezni Vlagyimir Putyin orosz elnököt abban, hogy illegális háborút folytasson Ukrajna ellen. A szankciórendszer gyengesége főleg az energiaszektorral kapcsolatos. Egyre gigantikusabbra hízik a paksi atomerőművet építtető cég, már az orosz hadiiparból is kiharaptak egy falatot.

Az ukránok lerombolnák, az oroszok mindenáron megvédenék – ezért fontos a kercsi óriáshíd

2024. április 10.

Hírek

Az ukrán titkosszolgálatoktól származó bejelentések szerint Kijev arra készül, hogy újabb komoly támadást intézzen az Oroszországot és a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigetet összekötő kercsi híd ellen. A 18 kilométer hosszú 2018-ban átadott építményt már több támadás is érte, ám ezek csupán átmenetileg akasztották meg a vasúti és a közúti forgalmat.

Tömegével hullanak a Fekete-tenger oroszországi partjainál a delfinek

2024. április 2.

Hírek

137 cetfélét, köztük rengeteg delfint sodort partra a víz a Fekete-tenger oroszországi partjainál – írja a Delfa állatmentő-szolgálat közleménye alapján ma a Moscow Times.  Csak az elmúlt egy hét alatt 101 döglött delfint számoltak össze az állatmentők, egyedül március 31-én 26 halálesetet regisztráltak.

Évek szállanak a paksi fák alatt

2024. március 13.

Hírek

Hogy az eredeti határidők teljességgel légből kapottak és tarthatatlanok, hogy a várható minimum 10 éves csúszás óriási költségnövekedéssel fog járni, hogy a Krím-félszigetet 2014-ben megszálló Oroszországra bízni egy ilyen stratégiai projektet súlyos kockázatokat hordoz, hogy ehelyett az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások elterjesztésére valamint a hálózat és a energiatároló kapacitások fejlesztésére kellett volna fordítani a… Tovább »

Baleset a Roszatom leningrádi atomerőművében. Ez várhat a paksi blokkokra is?

2023. november 17.

Hírek

Baleset történt a Szentpétervár melletti Leningrád 2 atomerőműben, amely a Paks II.-nél is alkalmazandó új orosz erőműtípus modellpéldánya. A nemzetközi sajtó szerint az erőmű 1. blokkjában a turbina sérült meg, károsodtak a turbinalapátok, egyes források szerint meg is semmisült a berendezés, a nukleáris létesítményt ezért le kellett állítani.

Putyin háborúja miatt talán sosem áll helyre a természet Ukrajnában

2023. október 24.

Hírek

Az orosz diktátor rezsimje óriási környezeti kárt is okoz. Ukrajna ökológiai szempontból Magyarország testvérvidéke, nem meglepő, hogy a térség a magyar biológusok számára különösen érdekes. Ukrajna jelenleg a világ leginkább elaknásított országa, a háború után a taposóaknák okozhatják a legnagyobb akadályt a helyreállítás előtt. A mentesítés évtizedeket vehet majd igénybe.

Mostantól elkobozzák az oroszok autóit, ha behajtanak az EU-ba

2023. szeptember 12.

Hírek

Se magáncélra, se üzleti célra nem hozhatják be orosz állampolgárok az autóikat az Európai Unió területére. Az EU korábban frissítette az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók listáját, de a szövegből nem volt egyértelmű, hogy a nem luxusjárműként besorolt autókat el kell-e kobozni. Most ezt egyértelműsítették.