A műanyagszennyezés eddig ismeretlen folyamata: a műanyagőrlő krill

2018. március 9.

Hírek

Olyan picire őrlik a műanyagot a krillek, ami veszélybe sodorhatja az óceánok élővilágát. Az ausztráliai Griffith Egyetem professzora, Amanda Dawson a világon elsőként mutatta ki, hogy az Euphausia superba faj az emésztés révén képes fizikailag megváltoztatni a mikroműanyag-szemcséket.

Tengeri tumorsejtek támadják a kagylókat

2015. április 11.

Hírek

A tengerben terjednek a kagylókat megbetegítő tumorsejtek – erre a következtetésekre jutottak a Columbia Egyetem kutatói, akik a puhatestűek kolóniáit Észak-Amerika keleti partvidékén évtizedek óta tizedelő leukémiás megbetegedés okait vizsgálták.

Milliárdos nagylaki rákfogás

2014. október 18.

Hírek

25.000 védett kecskerákot (Astacus leptodactylus) találtak a rendőrök egy bolgár furgonban a nagylaki határátkelőhelyen, a szállítmány értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

Mégsem okoz rákot a mobiltelefon

2014. február 13.

Hírek

Nincsenek a mobiltelefonálásnak egészségre káros következményei – állítják brit kutatók. A kutatás a Telegraph szerint 11 évig tartott, az eredmények most jelentek meg.

Méreggel ölő tengeri rák

2013. október 24.

Hírek

Mérges tengeri rákot azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A mintegy hetvenezer ismert rákfajból ez az első, amelyről bebizonyosodott, hogy méreggel öli meg áldozatát.

A kínai növekedés gyilkos ára

2013. augusztus 11.

Hírek

Kína egyik nagy folyója, a mintegy ezer kilométer hosszú Huaj mentén található “szennyező források” vezettek az ország egyes részein az úgynevezett “rákos falvak” kialakulásához – állapította meg egy kormányzati tanulmány. Sencsiu megyében a nőknél húszszorosára nőtt a tüdőrákosok száma 30 év alatt.

Kínai rákos falvak

2013. február 23.

Hírek

Elismerte a kínai vezetés, hogy az elmúlt évtizedek ellenőrizetlen környezetszennyezése több tucat “rákos falu” kialakulásához vezetett az országban. A rák jelenleg vezető halálok Kínában, a betegség 2,7 millió ember halálát okozza évente, s minden évben 3,12 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak.

A rákok is éreznek fájdalmat

2013. január 18.

Hírek

Egy új vizsgálat szerint a parti tarisznyarák reagál az áramütésre és igyekszik azt elkerülni. A korábbi kutatások kimutatták, hogy a garnélarákok és a remeterákok is reagálnak a fájdalmas szituációkra. A kutatók szerint eredményeik azt sugallják, hogy az élelmiszer- és akvakultúraiparnak át kell gondolnia, hogyan kezeli ezeket az állatokat.

Munka vagy egészség?

2012. július 28.

Hírek

Környezeti és egészségügyi katasztrófa gyanújával az olasz ügyészség lezáratta a tarantói Ilva acélgyár egyes részlegeit. Olaszország legnagyobb acélgyárában a kohászat munkásai sztrájkba léptek.

Rákfélék új faja a spanyol partoknál

2012. június 19.

Hírek

A rákfélék új faját fedezték fel Spanyolország északnyugati partjainál: a parányi narancsvörös színű ízeltlábú mindössze öt-hét centiméteres. Az Atlanti-óceán legkeletibb csücskében felfedezett Uroptychus cartesi a tízlábú rákok rendjéhez tartozik.