Hegyizene

2024. április 16.

blog

Szendőfi Balázs vagyok, halkutató és természetfilmes. Ha minden igaz, innentől rendszeresen fognak megjelenni bejegyzéseim itt, a Greenfo blogján. Azért adtam ezt a címet a blogon belüli részemnek, mert a természetfilmezést egyre inkább meghatározza egy kellemetlen, akadályozó tényező: természet nélkül kell forgatni.

Farkasok tizedelik Erdélyben a kóbor kutyákat

2024. április 6.

Hírek

Példátlan jelenséget figyeltek meg Romániában a farkasok viselkedését vizsgáló kutatók, akik évekig vizsgálták a Hargita környékén élő farkasokat. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az ordasok táplálékában jelentős szerepet tölt be a kutya, aminek több oka is van.

Miskolci bölényt engedtek szabadon a Fogarasi-havasokban

2023. december 11.

Hírek

Az állatkerteknek, mint modernkori Noé bárkáinak, kiemelt feladatuk, hogy maguk is aktívan kivegyék a részüket a biológiai sokféleség megőrzéséből. Az európai bölények már eleve az állatkerteknek köszönhetik, hogy egyáltalán a mai napig fennmaradhattak.

A Déli-Kárpátokban is megjelent a farkas-kutya hibrid

2023. november 10.

Hírek

Már Romániában is találtak farkas-kutya hibridet; a Conservation Carpathia Alapítvány közleménye alapján a Déli-Kárpátokban végzett kutatásuk alapján genetikai tesztekkel tudják igazolni a farkasok és a kóborkutyák kereszteződéséből létrejött keverékfaj létezését.

Irigykedve nézhetjük a román és lengyel vasúti fejlesztéseket

2023. november 1.

Hírek

Miközben a magyar vasút csendben lerohad, a paksi atomerőművi kiszállás miatt kegyvesztett Siemens lefújt mozdonytendere miatt tovább öregszik a hazai gördülő állomány amúgy is matuzsálemi átlagkora, és Lázár János fejetlen kapkodása is csak ront a MÁV helyzetén, a V4 szomszédok a vasúton is elhúznak mellettünk.

Több ezer medvének nem jut megfelelő élőhely Romániában

2023. szeptember 23.

Hírek

A genetikai minták alapján végzett medveszámlálás is azt bizonyítja, hogy több ezer medvének nem jut megfelelő élőhely Romániában – nyilatkozta Benedek Barna, a felmérést végző munkacsoport vezetője a Székelyhonnak.