Miskolci bölényt engedtek szabadon a Fogarasi-havasokban

2023. december 11.

Hírek

Az állatkerteknek, mint modernkori Noé bárkáinak, kiemelt feladatuk, hogy maguk is aktívan kivegyék a részüket a biológiai sokféleség megőrzéséből. Az európai bölények már eleve az állatkerteknek köszönhetik, hogy egyáltalán a mai napig fennmaradhattak.

A Déli-Kárpátokban is megjelent a farkas-kutya hibrid

2023. november 10.

Hírek

Már Romániában is találtak farkas-kutya hibridet; a Conservation Carpathia Alapítvány közleménye alapján a Déli-Kárpátokban végzett kutatásuk alapján genetikai tesztekkel tudják igazolni a farkasok és a kóborkutyák kereszteződéséből létrejött keverékfaj létezését.

Irigykedve nézhetjük a román és lengyel vasúti fejlesztéseket

2023. november 1.

Hírek

Miközben a magyar vasút csendben lerohad, a paksi atomerőművi kiszállás miatt kegyvesztett Siemens lefújt mozdonytendere miatt tovább öregszik a hazai gördülő állomány amúgy is matuzsálemi átlagkora, és Lázár János fejetlen kapkodása is csak ront a MÁV helyzetén, a V4 szomszédok a vasúton is elhúznak mellettünk.

Több ezer medvének nem jut megfelelő élőhely Romániában

2023. szeptember 23.

Hírek

A genetikai minták alapján végzett medveszámlálás is azt bizonyítja, hogy több ezer medvének nem jut megfelelő élőhely Romániában – nyilatkozta Benedek Barna, a felmérést végző munkacsoport vezetője a Székelyhonnak.

Romániában november 30-tól tényleg elindul a betétdíjas rendszer

2023. április 13.

Hírek

Gyors ütemben haladnak a betétdíjas rendszer előkészületei. November 30-tól beindul a betétdíjas rendszer, csak a ReturRO jelzéssel ellátott csomagolóanyagok kerülhetnek forgalomba, és tilos lesz a nem megfelelő csomagolású áruk értékesítése – jelentette ki Tánczos Barna.

Természetvédelem és háborús logika

2023. március 29.

Hírek

Vezető romániai politikusok a világörökség részének nyilvánított bioszféra-rezervátum tönkretételével vádolják Ukrajnát, amely kotrással mélyíti a Duna-delta hozzá tartozó részén lévő Bisztroje-csatornát és a Romániával közös Chilia-ágat, hogy azok nagyobb hajókkal is járhatóvá váljanak.

Arad megyében épül Európa legnagyobb napelemparkja

2023. február 18.

Hírek

Európa legnagyobb napelemparkját kezdik el építeni az idén Románia nyugati részén, Arad megyében. A tervezett paksi atomerőműéhez hasonló teljesítményt kb. fele annyiból építik meg, és a megújulós létesítmény üzemeltetése is olcsóbb, mint az oroszoknak kiszolgáltatott nukleáris technológia.