Parkolók helyett játszóutca: szabad az út a nagyszabású berlini autómentesítési kísérlet előtt

2022. október 18.

Hírek

Berlinben már sok világítótorony-projektet láthattunk, de amit Friedrichshain-Kreuzberg kerület tervez, az példa nélküli: a Kreuzbergben található teljes Graefekiez (egy körülbelül 20 000 lakosú lakónegyed), legalább hat hónapra parkolóhely-mentessé válik. A Zöldek és az SPD egy ideje már keringő terveit idén nyáron többségi szavazással fogadta el a kerületi közgyűlés.

Autómentes lesz a pesti alsó rakpart belvárosi szakasza

2022. április 15.

Hírek

A Lánchídtól délre eső részre nem hajthatnak majd fel a járművek. Arról még nincs döntés, hogy ez a szakasz pontosan meddig fog tartani. A pesti alsó rakpart tervezése során volt az a korábbi szakmai döntés, hogy a Lánchídtól délre eső rész teljesen autómentes lesz. 

25 éves fák és patakocska – vízérzékeny várostervezés a bécsi Zollergasséban

2021. március 18.

Hírek

Várhatóan éppen szezonkezdetre, júniusra készül el az osztrák főváros következő klimatizált utcája, a Zollergasse, ahol 25 éves fák, vízfolyás, pergolák és sok zöld kínál majd enyhülést a nyári kánikulában. A városi fák életkörülményein és a nyári záporok alkalmával hirtelen lehulló sok csapadék hasznosításán vízérzékeny várostervezéssel javítanak.

A bécsiek már többet gyalogolnak, mint amennyit autóznak

2018. július 12.

Hírek

Egy friss tanulmány szerint az osztrák főváros lakói már több utat tesznek meg gyalog, mint autóval. A legtöbbet a 29 év alattiak és az egyetemisták gyalogolnak. A megkérdezettek háromnegyede biztonságban érzi magát, de több padot és a zebráknál hosszabb zöld jelzést szeretne.

Az emberközpontú, klímabarát város

2017. május 18.

Hírek

Kiknek is tervezték városainkat? És milyen egy élhető város? A dán városépítészek több évtizeddel ezelőtt feltették maguknak ezeket a kérdéséket, ami végül a várostervezési koncepció tudatos átformálását indította el. Ennek eredményeképp az elmúlt években Koppenhága többször is elnyerte a „legélhetőbb város” címet, olyan sokoldalú szempontok alapján, mint az ott található közösségi szolgáltatások, közlekedési infrastruktúra, fenntarthatóság… Tovább »