Egyre sósabbá válik a Balaton

2024. október 4.

Hírek

Az édesvizek sótartalmának növekedése (szalinizációja) világjelenség, amely   a XXI. század első évtizedeiben került az érdeklődés homlokterébe. Elsődleges kiváltó oka a bányászat, a kőolaj- és gázkitermelés, az utak sózása, a műtrágyahasználat, és a tájhasználat változása. Amennyiben a sótartalom növekedésének tendenciája nem változik, néhány évtizeden belül átalakulhat a Balaton élővilága.

Egy úgy szabályozás miatt megváltozik a kenyerek és pékáruk íze

2023. szeptember 30.

Hírek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti. Egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség.

Akár óceánjaink felét érintheti a klímaváltozás

2020. augusztus 24.

Hírek

Egy új modell szerint az óceánok 20-55 %-át érinti a globális felmelegedés. Az ’50-es évek óta a Föld óceánjai felszívták a környezetbe kikerült energia 93 százalékát, és míg egy darabig ez az energia eloszlott a felszín közeli rétegekben, most úgy tűnik hogy több helyen a víz mélyére is lejutott.