Lejárt a várakozási időnk – Nem halogathatjuk tovább az épületeink felújítását

2024. április 24.

Hírek

Két éven át tartó tárgyalások után az Európai Parlament és a Tanács is elfogadta az új Épületenergetikai Irányelvet. Nem véletlen, hogy a Zöld megállapodást szolgáló Fit for 55 jogszabálycsomag utolsó elemére ilyen sokat kellett várni. Az irányelv ambiciózus célt tűzött ki: a 2050-re széndioxid-kibocsátás mentes épületállomány elérését.

Ha kidobjuk, belefulladunk? Polgári testülettel az élelmiszerpazarlás ellen

2023. február 17.

Hírek

Uniós polgári testület akcióterve került az Európai Bizottság elé az élelmiszerpazarlás megállítására szervezett konferencia záró eseményén, február 12-én. Az uniós államokból érkezett 150 résztvevő egy 23 javaslatból álló csomagot nyújtott át a bizottságnak, melyek egy jogalkotási javaslat részét képezik majd.

Újabb szögek a természetvédelem koporsójában

2022. augusztus 6.

Hírek

Jelenleg a magyar állami természetvédelmet, a nemzetipark-igazgatóságokat is érintő „titkos” Kormányrendelet végrehajtása zajlik, miközben egy az eljárással kapcsolatban kérdést feltevő, véleményt nyilvánító természetvédelmi őrt – „műsoron kívül” – elbocsájtottak a nemzetipark-igazgatósági munkahelyéről.

A magyar energia tervek és programok hiányosságai

2015. december 15.

Hírek

Az EMLA Egyesület – a Heinrich Böll Stiftung e.V. támogatásával és együttműködésével – 2015-ben a magyarországi stratégiai tervezés energetikát érintő szegmensét vizsgálta. Az elmúlt 10 évben elkészített és elfogadott, továbbá az Európai Unió felé jelentéstételi kötelezettségként megküldött olyan terveket tekintettük át, amelyek valamilyen módon érintik az energiatermelést és –felhasználást.