Tavaly 10000 háztartással bővült a bécsi távhőhálózat

2024. január 10.

Hírek

Az elmúlt évben több mint nyolcvanmillió eurót fordított a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie a bécsi távhő dekarbonizálására és a hálózat bővítésére. Tízezer új ügyfél, 12,5 kilométernyi új vezeték és Európa legnagyobb hőszivattyúja az eredmény. Több mint 1.300 kilométeres vezetékhálózatával a bécsi távhő már most is Európa legjobbjai közé tartozik. Tavaly 12,5 kilométerrel, négy területi… Tovább »

Így lehet klímasemleges Bécs távhője

2023. november 17.

Hírek

Deeep néven hozott létre közös vállalatot a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie és az osztrák olajvállalat, az OMV, hogy az osztrák főváros alatt 3000 méteres mélységben talált forróvíz-vagyont klímasemleges távhő előállítására használják fel. 200 ezer bécsi háztartást látnának el így, egyelőre 20 millió eurót fordítanak az első mélységi geotermián alapuló erőmű tervezésére.

Le kell hoznunk a távhőt a földgázról itthon is, Európában már több helyen sikerült

2023. november 12.

Hírek

A hazai lakásállomány csupán 17%-a fűt távhővel, 78%-ban egyedi fűtést használunk, ami többségében nemcsak hogy nem hatékony, de a legmodernebb, fatüzelésű kályhák vagy kazánok is legalább százszor több mikroszemcsés szálló port (PM2.5) bocsátanak ki, mint a távhő, ami borzasztóan rontja a levegőminőséget és káros mindannyiunk egészségére.

Trükközik a magyar kormányzati távhőpropaganda

2023. október 3.

Hírek

Októbertől újból megfelezi az Orbán-kormány az intézmények hatósági távhődíját – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). A lakossági távhőárak nem módosulnak.

Gázfüggetlenség: Turbó fokozatban építik ki a távhőt Bécsben

2023. június 11.

Hírek

Az osztrák fővárosban 2040-ig hatszázezer háztartást akarnak gázfűtésről alternatív fűtési rendszerre átállítani. Ebben kulcsszerepet szánnak a távhőnek. A Wien Energie a város 4 pontján gyorsított tempóban építi ki a távhőhálózatot, hogy minél több tapasztalatot szerezzen. Így később sokkal gyorsabban tudja majd a város egész területén kiépíteni a távhőt – vagy alternatív megoldást kínálni.

Gázkazán helyett hőszivattyú: Bécsben így dekarbonizálják az épületállományt

2023. február 27.

Hírek

Az osztrák főváros 2040-ig mintegy 580 ezer egyedi gázfűtést szeretne klímasemleges fűtési megoldásra cserélni. A 16. kerületeben, Ottakringben már el is készült az első gázfüggetlenített lakóépület prototípusa. A hatemeletes házban gázkazánok helyett mostantól két hőszivattyú biztosítja a meleg vizet a fűtéshez.

A szennyvízből is távhő lesz Bécsben

2023. február 7.

Hírek

Újabb mérföldkőhöz érkezett a bécsi távhő a klímasemlegessé válás útján: megérkeztek Franciaországból azok az óriási hőszivattyúk, amelyek segítségével a szennyvízből is távhőt tudnak előállítani. Az új eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig már több mint százezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel.

Mától 500-600.000 tűlevelű kerül ki a fővárosi utcákra

2023. január 6.

Hírek

Budapesten szervezetten, környezetbarát módon hasznosítják az ünnepek után begyűjtött karácsonyfákat.  Az FKF tapasztalatai szerint Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az egy-másfél hónapos kihelyezési dömping, amelyben 500-600.000 tűlevelű kerül ki a fővárosi utcákra.

Egymilliárd euróból válik le Bécs a földgázról

2022. május 4.

Hírek

Az elkövetkező öt évben egymilliárd eurót fektet be különböző projektekbe Bécs energiaszolgáltatója, a Wien Energie, hogy függetlenné válhasson a földgáztól. Földhőben, hőszivattyúkban, nap- és szélenergiában látják a jövőt.

Csúcson a hulladékok energetikai hasznosítása Budapesten

2022. február 19.

Hírek

40 éves fennállásának eddigi legnagyobb volumenű távhőtermelését, közel egymillió gigajoule (GJ) hőenergia előállítását érte el tavaly a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű.