A Fidesz rászabadítja a jetskiket a Balatonra

2019. június 10.

Hírek

Az LMP törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy a nemzeti kincsnek számító tavainkon, a Balatonon, a Velencei tavon és a Fertő- tón, tiltsák be az elektromos meghajtású jetskik és kishajók közlekedését is. A Fidesz tovább pusztítja a Balatont azzal, hogy nem támogatta a zöld párt kezdeményezését a Gazdasági bizottság ülésén, így azt nem is tárgyalhatja az… Tovább »

Durva környezetszennyezést mutyizhatott el a zöldhatóság Velencénél

2019. május 9.

Hírek

Minden jel szerint Koszti András, Velence fideszes polgármestere hallható egy, az Átlátszó birtokába került felvételen, amelyen a polgármester egy csúnya környezetszennyezési ügyben leplezi le saját magát és a környezetvédelmi hatóság “fideszes elnökét”. A háttérben itt sem hiányzik Mészáros Lőrinc egyik cége.

Megújul a tavi viharjelzés

2017. március 29.

Hírek

Április 1-jén, szombaton elindul az országos viharjelző rendszer működése az ország négy nagy taván. Leddel fogják bevilágítani a Balatont a tó közepén. Online nézhetjük majd a siófoki vihart.

50 éves a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület

2016. augusztus 5.

Hírek

Az 1958-ban létrehozott Velencei tavi Madárrezervátum és az épp 50 éve védetté nyilvánított Dinnyési-fertő sok madárcsodát rejt. A 2010-ben megnyílt Madárdal tanösvényen bepillantást nyerünk a nádi-mocsári-szikes élőhelynek a természeti értékeibe.

Nincs több pancsizás a Velencei-tavi szabadstrandokon

2015. augusztus 1.

Hírek

Minden Velencei-tó környéki szabadstrandot bezáratott az ÁNTSZ. Állítólag nem a vízminőséggel van a baj, hanem hogy engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

Vészesen apad a Velencei-tó

2015. július 22.

Hírek

Megkezdték a Velencei-tó vízpótlását két víztározóból. Ha enyhülést keresünk a vízben, inkább oda menjünk, mert a Balaton már 29 fokos, míg a Velencei-tó vize csak 27 fokig melegedett. Sosem volt még olyan forró június, mint az idei.

Vizibolhák nyomában a Velencei-tavon

2014. március 23.

Hírek

A Velencei-tó hazánk harmadik legnagyobb tava. Számos nádsziget szabdalja a víz felszínét. A tó életét már kevesebben ismerik részletesebben, a nagyközönség számára kevésbé ismertek a benne zajló folyamatok. Kutatásunk alkalmával éppen ezekre voltunk kíváncsiak: a Cladocera vízibolhák miként élik életüket ebben a sekély vizű tóban.

Szabályozási minimum alatt a Velencei-tó is

2012. április 3.

Hírek

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ma megkezdi a Velencei-tó vízpótlását a pátkai és zámolyi tározókból. A tó vízszintje a minimális szabályozási szint alá süllyedt, ugyanúgy, mint napokkal ezelőtt a Balaton. Feltöltötték a Bakonszegi tározót

Gondban a Velencei-tavi nádvágók

2012. január 4.

Hírek

A Velencei-tavon egyelőre csak a partok mentén tudnak dolgozni a nádvágók, mivel nem fagyott be a tó, ahhoz, hogy a tó belsejében levő nádszigeteken is arathassanak, 10 centiméter vastag jégpáncél kellene.

Velence – sorra beigazolódnak a tóvédő civil mozgalom aggodalmai

2011. szeptember 10.

Hírek

Figyelmükbe ajánljuk a Heti Válasz Balatonnal, a Velencei- és a Tisza-tóval foglalkozó összeállítását. A Velencei-tó jövője szempontjából az írást mérföldkőnek tartjuk. A Sukoró-ügy lehetséges következményei mellett a botrányos “Velencei-tó kapuja” beruházás visszásságai is sorra ismertté válnak a közvélemény számára.