Március 20-a a Visszavadítás Nemzetközi Napja

2024. március 20.

Hírek

A természet helyreállítása nem a múltba tekintést, hanem az élhető jövőt jelenti. 2021 óta március 20-a a Visszavadítás Nemzetközi Napja – ünnepeljük közösen!

Ökológiai krízis a Pátkai Víztározóban

2024. március 19.

Hírek

Az elmúlt időszakban a Fejér megyei Pátka község víztározójában áldatlan állapotok alakultak ki: a vízszintet az üzemi minimum alá csökkentették és (részben emiatt) a vízminőség is problémás, ezért rendszeresek a halpusztulások. A pátkaiak joggal aggódnak a tározójuk miatt, ami egyszerre fontos vizes élőhely, horgásztó és a helyi identitás meghatározó eleme, amelynek története a római korig… Tovább »

A rengeteg az üres lakás ellenére mégis beépítik nagy tavaink környékét

2023. december 12.

Hírek

Ha csak a tavak menti településekre koncentrálunk, feltűnik, hogy a Balatonnál megdöbbentő a helyzet az üres lakások arányát tekintve. A lesújtó adatok fő oka az lehet, hogy a magyar kormány az építési beruházásban látja a gazdaság motorját, ezért ezt többéle módon támogatja, illetve igényt is teremt hozzá.

Hiába a sok eső, a Velencei-tónak még sok víz kellene

2023. február 8.

Hírek

Mindenki igyekszik a környéken, hogy több víz jusson a Velencei-tóba: a civilek a környező települések árkait tisztogatják, a vízügy a Pátkai-tározót engedi le a minimum vízállásig. A HVG videóriportja szerint mindez kevés.

Új csatorna épül a Velencei-tó vízpótlására

2023. január 24.

Hírek

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint az elmúlt hetek esőzései sokat javítottak a tó vízállásán, de még így is messze van az ideális, 130 centiméter körüli magasságtól.. Két módon igyekszenek a szakemberek megemelni a Velencei-tó vízszintjét.

Új civil mozgalom a hazai vizes élőhelyek védelmére

2022. december 29.

Hírek

A Nagy Tavak és Vizes élőhelyek Szövetsége fő célkitűzése: a természeti erőforrások közül különösen a vízkészlet – tavaink, a felszíni és felszín alatti vizek, a vizes élőhelyek -, a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az Alaptörvény P. cikkének szellemiségében.

Kovács Katalin nevét is adta az orbáni természetpusztításhoz

2022. augusztus 12.

Hírek

Az Átlátszó közölt cikket a Velencei-tó mellett 43 milliárdból épülő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia építéséről, ami egy tökéletes NER sztori és önmagában foglalja össze a rendszer minden lényeges elemét: