Zsírban oldódik fel a jövőnk

2020. február 9.

Hírek

A szervezet legalapvetőbb energiaforrásai – lehetnének, amennyiben a felhasználás mennyisége és összetétele a biológiai igényeket követné. A magyarok zsiradékfogyasztási szokásai számos népegészségügyi problémára magyarázatot adnak.

Felboncoltak egy giga zsírhegyet

2019. október 6.

Hírek

A háztartási zsiradékok a csatornahálózatban masszává állnak össze, mivel az egyre nagyobb számban használt nedves törlőkendők és egészségügyi betétek, a WC-papírból és a ruhákból származó természetes és mesterséges rostok megfogják a zsíros folyadék áramlását, ami akár méregbomba is lehet.

Íme a vega szalonna. De minek?

2018. szeptember 29.

Hírek

Az ukránok nemzeti eledelének számító szalonna vegetáriánus változata növényi olajból és zselatinból áll, és azt az északkelet-ukrajnai Szumi agráregyetemének diákjai állították elő laboratóriumban – adta hírül a Szevodnya című ukrán napilap.

Betilthatják a mesterséges transzzsírokat

2013. november 9.

Hírek

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok (folyékony növényi olajból hidrogénezéssel előállított szilárd zsírok) alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban.

Bioműanyag állati hulladékból

2013. június 20.

Hírek

Az európai húsiparban és a feldolgozó üzemekben évente mintegy 500 ezer tonna állati zsír halmozódik fel. A grazi műszaki egyetem (TU) kutatói európai partnereikkel együtt kidolgozták, hogyan aknázható ki ez a forrás bioműanyag előállítására.