Újabb csővégi ötlet: műanyag szemétből szappan

2023. augusztus 12.

Hírek

Új módszert fedeztek fel amerikai tudósok, amellyel szappant készíthetnek régi műanyagokból A műanyag kémiai összetétele hasonló a zsírsavakéhoz, amik a szappan egyik fő összetevőjét képezik.

Halhússal a béldaganatok ellen

2016. július 21.

Hírek

Javíthatja a béldaganatban szenvedő betegek túlélési esélyeit az omega-3 zsírsavakban gazdag halak – mint például a tonhal és a lazac – fogyasztása egy tegnap közzétett kutatás szerint.

Betilthatják a mesterséges transzzsírokat

2013. november 9.

Hírek

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok (folyékony növényi olajból hidrogénezéssel előállított szilárd zsírok) alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban.

Eltörli a zsíradót Dánia

2012. november 11.

Hírek

A dán kormány el akarja törölni az egy éve bevezetett zsíradót, közölte a dán adóügyi minisztérium. Dánia a világon először vetett ki adót a zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekre. A hatóságok mostani közlése szerint azonban az új adónem túlságosan költséges volt, és nem járult hozzá a dánok étkezési szokásainak megváltozásához.

Együnk, vagy ne ragadozó halat?

2012. szeptember 1.

Hírek

Finn és svéd kutatók kockázatelemző tanulmányukban megállapították, hogy a halak omega-3 zsírsav-, illetve higanytartalma ellentétesen hat az emberi egészségre. Ragadozó tengeri halat hetente legfeljebb egyszer fogyasszunk, emellett még legalább kétszer együnk halat, de az már ne ragadozó legyen.